Forbrukslånsbanken Bank Norwegian meldte tirsdag morgen om tall for fjerde kvartal og hele 2021.

I rapporten går det frem at resultatet i fjerde kvartal endte på 159,7 millioner kroner, nesten en halvering fra tredje kvartal og mer enn 60 prosent lavere sammenlignet med fjerde kvartal 2020.

Grunnen til det markante resultatfallet er at selskapet i fjerde kvartal bokførte en kostnad på 174 millioner kroner knyttet til rådgiverhonorarer i forbindelse med budet fra svenske Nordax Bank.

Til sammen har Bank Norwegian registrert kostnader på til sammen 219 millioner kroner for rådgivning i forbindelse med oppkjøpet, hvorav 45 millioner ble bokført i tredje kvartal, mens 174 millioner ble bokført i fjerde kvartal.

Meglerhusene Arctic Securities og JP Morgan fungerte som finansielle rådgivere, mens advokatfirmaene Thommessen og Simonsen Vogt Wiig var juridiske rådgivere.

– Dette var en avtale som ble fremforhandlet av det forrige styret, og som er i tråd med lignende transaksjoner i Europa. Prisen inkluderer også 25 prosent moms, sier administrerende direktør Klara-Lise Aasen til DN.

Milliardbud

Bank Norwegian ble i mars i fjor gjenstand for et milliardbud fra den svenske konkurrenten Nordax Bank, som lød på 17,8 milliarder kroner.

I de påfølgende månedene kjøpte Nordax seg gradvis opp i Bank Norwegian, og i starten av oktober hadde svenskene sikret seg full kontroll over den norske konkurrenten.

Oppkjøpet ble ferdigstilt i november, og Bank Norwegian ble da tatt av Oslo Børs.

I fjerdekvartalsrapporten skriver banken at det siste halvannet året har vært sterkt, negativt preget av pandemien med lav eller negativ utlånsvekst. Det har gitt tydelige effekter som er blitt synlige i de siste års rapporter, skriver banken tirsdag.

I fjerde kvartal 2021 fikk banken netto renteinntekter på rett i underkant av 1,1 milliarder kroner, ned fra 1,3 milliarder i samme kvartal året før. For hele 2021 falt netto renteinntekter med en knapp milliard til 4,66 milliarder kroner.

Netto renteinntekter er et nøkkeltall for banker, og viser forskjellen på hva banken tar inn i rente på utlånte penger og hva banken betaler kundene i form av innskuddsrente.

Resultatet før skatt endte i fjor på 1,6 milliarder kroner, ned fra 2,5 milliarder i 2020.

Cash kontant

Da Nordax-budet ble kjent i mars i fjor uttalte Nordax-sjef Jacob Lundblad til DN at «en sammenslått bank kan skape en ledende nisjebank i Norden».

Han mente det var to selskaper som komplementerer hverandre.

– Vi er mektig imponert over hvordan Bank Norwegians ledelse og ansatte har utviklet selskapet til sin nåværende posisjon som markedsledende i det nordiske forbrukerfinansieringsmarkedet, sa Lundblad.

Det første offentlige budet var et såkalt frivillig bud om å kjøpe aksjene i Bank Norwegian for 95 kroner stykket, med oppgjør kun i kontant. Allerede da hadde to storeiere i banken inngått betingede avtaler om å bytte sine Bank Norwegian-aksjer i Nordax-aksjer.

I september fikk Nordax kontroll over to tredjedeler av aksjene i Bank Norwegian, før 90 prosentgrensen ble krysset en måned senere. Da kunne svenskene tvangsinnløse de resterende Bank Norwegian-aksjonærene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.