Torsdag morgen legger forbrukslånsbanken Bank Norwegian, formelt Norwegian Finans Holding, frem rekordsterke resultater for andre kvartal.

Resultat før skatt endte på 774 millioner kroner i kvartalet, opp fra 633 millioner kroner i samme periode i fjor. Ifølge banken skyldes økningen hovedsakelig lavere tapsavsetninger, verdiøkning på verdipapirer og lavere digitale markedsføringskostnader.

I kvartalet hadde Bank Norwegian satt av 447 millioner kroner til utlånstap. Det er noe høyere enn samme periode i fjor, men betydelig lavere enn første kvartal, hvor banken satt av 621 millioner kroner til tap.

Vokser ikke, øker inntektene

Netto renteinntekter landet på 1,39 milliarder kroner i kvartalet, opp fra 1,3 milliarder i andre kvartal i fjor. Bankens totale brutto utlån var ved utgangen av andre kvartal på 44,7 milliarder kroner. Det var imidlertid ingen vekst i utlån for Bank Norwegian det siste kvartalet.

Ifølge selskapet skyldes det færre nye salg og lavere forbruk under koronaperioden.

Avkastningen på egenkapitalen, et av de viktigste måltallene på hvor lønnsom en bank er, steg til 24,5 prosent fra 16,2 prosent i første kvartal.

I kvartalsrapporten sier Bank Norwegian-sjef Tine Wollebekk at den positive utviklingen fra slutten av andre kvartal har fortsatt i starten av tredje kvartal.

– Mens den høye usikkerheten knyttet til pandemien fortsetter, er det nåværende sentimentet mer positivt enn fryktet i april, sier hun.

Wollebekk sier alle markeder ser en positiv utvikling i betalingsadferd.

Norsk økonomi hardt rammet

Tapsavsetningene har økt i hele banksektoren. Bank etter bank, enten det er tradisjonelle banker eller forbrukslånsbanker, har i større eller mindre grad satt av penger til tap på utlån, såkalte tapsavsetninger. Årsaken er koronaviruset og de følgeeffektene det får for økonomien og husholdningenes betalingsevne.

Av de 621 millioner kronene Bank Norwegian satte av til tap i første kvartal, var 230 millioner kroner satt av til potensielle tap knyttet til koronaviruset alene.

I mars ble dørene stengt for skoler og barnehager, frisører, fysioterapeuter og en rekke andre yrker for å begrense spredningen av koronaviruset. Hjemmekontor ble hverdagen for mange.

I mars måned var 10,6 prosent av arbeidsstyrken helt ledige, ifølge Nav. Tiltakene varte langt inn i andre kvartal, men mange av dem er nå fjernet og økonomien har kommet delvis i gang igjen. Arbeidsledigheten har falt gradvis nedover, og i juli var andelen helt ledige på 4,9 prosent av arbeidsstyrken.

Knapt noen bedrifter har vært upåvirket av koronahverdagen.

For mange selskaper har dagens situasjon også påvirket aksjeverdiene. Hittil i år er aksjekursen til Bank Norwegian ned 18 prosent. Siden den bunnen ut på sitt laveste i år, rundt midten av mars, har aksjen steget 128 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.