Da Bank Norwegian for drøye to uker siden la frem resultatene for fjerde kvartal, varslet forbrukslånsbanken samtidig sin første utbyttebetaling noensinne – på totalt 594 millioner kroner.

Samme dag steg Bank Norwegian rundt 18 prosent på børsen.

Nå kan det spøke for utbyttet.

Bekymret for misligholdte lån

I en melding fredag skriver Bank Norwegian (Norwegian Finans Holding) at banken etter børsslutt torsdag mottok et brev fra Finanstilsynet om at tilsynet vurderer å begrense banken fra å betale 2019-utbyttet på 3,18 kroner per aksje.

Bank Norwegian-aksjen faller 13 prosent fredag.

I meldingen fremkommer det at Finanstilsynet er bekymret for utviklingen av Bank Norwegians misligholdte lån og avsetningene banken har tatt for disse lånene.

Finanstilsynet peker på at en svakere utvikling i norsk og internasjonal økonomi kan medføre tap som vil svekke bankens kapitaldekning.

Bank Norwegian fikk i 2019 et resultat før skatt på 2,6 milliarder kroner, opp fra 2,4 milliarder kroner i 2018. Tapsavsetningene økte fra 1,3 milliarder kroner til 1,6 milliarder kroner.

– Uten tvil negativt

– Det er uten tvil negativt. Det er ikke mer enn litt over en måned siden Bank Norwegian fikk lavere kapitalkrav, og nå tenker Finanstilsynet likevel å holde på utbytte, sier analytiker Truls Røysland i SEB.

Han sier avsetningsnivået til Bank Norwegian har vært jevnt økende og er på vei oppover.

– Jeg antar dette er frustrerende. Hvis du stryker utbyttet vil de være betydelig overkapitalisert, noe som også vil påvirke egenkapitalavkastningen. Nå vet hverken markedet eller banken helt hvordan man skal forholde seg til de gitte kapitalkravene, sier Røysland.

Bank Norwegians finansdirektør Pål Svenkerud sier de må tilbakeholde resultatet dersom de ikke får betale utbytte.

– Er det en ugunstig situasjon?

– Vi mener at vi har en solid kapitaldekning og at det foreslåtte utbyttet er i tråd med opprettholdelse av en god kapitaldekning og tar hensyn til aksjonærene forventninger, sier han.

– Men det er ikke gunstig å være overkapitalisert?

– Vi må tilfredsstille de kravene som gjelder.

Til TDN Direkt sier Svenkerud at de ikke vet hva utbyttebegrensningen blir.

Finansdirektør Pål Svenkerud og toppsjef Tine Wollebekk i Bank Norwegian.
Finansdirektør Pål Svenkerud og toppsjef Tine Wollebekk i Bank Norwegian. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

For tidlig å se koronakonsekvenser

Svenkerud peker på at banken fikk en reduksjon i kapitalkravet i januar, noe den har forholdt seg til.

– Vi har en veldig høy kapitaldekning og etter avsetning til utbytte har vi en veldig betryggende buffer til kravene, sier finansdirektøren.

Denne uken la OECD frem en rapport hvor organisasjonen nedjusterer vekstprognosene for hele verden som følge av koronavirusutbruddet. Den utelukker ikke negativ vekst for inneværende kvartal.

– Det er for tidlig for oss å se konsekvensene banken vil få av koronaviruset. Det som har innvirkning for banken og tapsutvikling er utviklingen i arbeidsledigheten. Hvordan det vil slå ut er foreløpig vanskelig å si, sier Svenkerud.

– Vi følger nøye med og har tatt hensyn til makroøkonomiske scenarioer i våre tapsavsetninger, sier han.

Har ikke merket svekkelse av kredittkvalitet

«Finanstilsynet har ennå ikke tatt en beslutning, men det er av NOFIs forståelse at utfallet vil avhenge av resultatet av den kommende dialogen med Finanstilsynet om kapital, utbytter og bidrag fra Bank Norwegian til Nofi som morselskap», heter det i meldingen fra Bank Norwegian.

Banken fremhever at den foreslåtte utbyttebetalingen er basert på en nøye evaluering av gruppens soliditet og utvikling. Styret ser ingen endring av disse evalueringene og har ikke merket noen svekkelse av kredittkvaliteten, skriver banken.

Må svare om en uke

Etter utbyttebetalingene er «tier 1-kapital», et av de viktigste kjernemålene for en banks økonomiske styrke, i både Bank Norwegian og morselskapet Norwegian Finans Holding ventet å være 19,7 prosent. Kravet fra Finanstilsynet er at dette målet skal ligge over 18,9 prosent.

«Etter utbyttebetalingene vil banken fortsette å være godt innenfor alle regulatoriske kapitalkrav, inkludert MREL-kravene», skriver Bank Norwegian.

MREL-kravene krever at bankene til enhver tid skal oppfylle et minstekrav til summen av ansvarlig kapital og konvertibel gjeld.

Finanstilsynet har bedt om kommenterer fra Bank Norwegian innen 13. mars.

«Styret vil gi tilbakemelding og holde markedet oppdatert på utviklingen», heter det i meldingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.