Forbrukslånsbanken Bank Norwegian har falt 61 prosent på børs så langt i år. Torsdag kveld kalte banken inn til en telefonkonferanse på forespørsler fra analytikere og investorer som følge av store svingninger i markedene.

Philippe Sissener var blant investorene på tråden. Gjennom fondet Sissener Corporate Bond sitter han på gjeldssiden i et av forbrukslånsbankens obligasjonslån.

Han reagerer på manglende forklaring på hvorfor styremedlem Bjørn Kise trakk seg tirsdag.

Stor aksjonær

Kise er blant de aller største aksjonærene i Bank Norwegian, formelt Norwegian Finans Holding, og har vært med helt siden oppstarten i 2007. Gjennom heleide og deleide selskap har han aksjer for over 300 millioner kroner i Bank Norwegian.

Bjørn Kise trakk seg som styremedlem i Bank Norwegian tirsdag.
Bjørn Kise trakk seg som styremedlem i Bank Norwegian tirsdag. (Foto: Gunnar lier)

Tirsdag gikk han ut av styret med umiddelbar virkning. I en melding ble det henvist til valgkomiteens arbeid om ny styresammensetning i banken.

På telefonkonferansen sa Philippe Sissener at han var bekymret over at det ikke ble gitt mer informasjon rundt bakgrunnen for avgangen. Han spurte samtidig Bank Norwegian-sjef Tine Wollebekk om det var noen store tap eller problemer de burde være bekymret for.

Wollebekk avviste at dette er dramatisk for banken og at Kise forlot styret av personlige grunner.

Frykter utlånstap

Til DN sier Sissener han synes det er litt rart at hverken selskapet eller Kise, som er blant bankens største aksjonærer, ikke ønsker å utdype grunnen for avgangen.

– Det skaper unødvendige spekulasjoner rundt selskapet som ingen er tjent med. At de ikke klarer å gi noe bedre begrunnelse enn at han går av personlige grunner synes vi er urovekkende, sier Sissener.

– Hva er urovekkende?

– Det kan være hva som helst. Vi er ikke fornøyd med usikkerheten sånn som verden ser ut nå. Da vil man ha så transparente selskaper som mulig. Det man frykter er utlånstap, sier han.

Bjørn Kise har fått fremlagt reaksjonene fra Sissener.

– Ettersom dette angår et børsnotert selskap, blir det feil av meg å kommentere saken utover det banken selv kommuniserer, skriver han i en epost.

Tine Wollebekk.
Tine Wollebekk. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Tine Wollebekk synes ikke det er naturlig å kommentere avgangen utover det som står i meldingen.

– Jeg kan på ingen måte se at det er urovekkende at et styremedlem går ut av et styre. Det skjer jevnlig i de fleste bedrifter og det trenger ikke å begrunnes, sier hun, og påpeker at Bank Norwegian er en bank med god inntjening og at endring i styret ikke har noe med banken å gjøre.

Gir betalingsutsettelser

Under telefonkonferansen, der flere analytikere som dekker bankaksjen deltok, ble det stilt en rekke spørsmål om kundenes adferd og kvaliteten på låneboken i en periode hvor koronaviruset har ført til permitteringer og fall i finansmarkedene.

Wollebekk sa der at banken er mer solid enn noen gang. De merker nå at bruken av kredittkort har gått ned og opplever også redusert etterspørsel etter nye lån. Hun sa videre at forespørsler fra kunder om å få betalingsutsettelse har økt og at banken i flere tilfeller har gitt utsettelser og vurdert betingelser.

– Vi har iverksatt tiltak for å hjelpe våre kunder i denne vanskelige situasjonen mange har kommet i som følge av krisen. Vi forsøker å komme kundene i møte så langt det lar seg gjøre. Det er altfor tidlig å si noe om hvordan utviklingen vil bli. Vi har robuste modeller for å vurdere kundene og vi tar også innover oss at økonomien er i endring, sier Wollebekk til DN.

– Bank Norwegian står veldig godt rustet til å møte dagens markedsforhold. Vi har en meget solid egenkapital og er godt rustet til å håndtere økonomiske svingninger, sier hun.

Sissener var fornøyd med Wollebekks svar på hvordan driften håndteres i denne perioden.

– Jeg tror på kort sikt det er viktig at det finnes sånne type tilbud (forbrukslån) til de som blir arbeidsledige hvis for eksempel Nav blir forsinket med utbetalinger. Det skal jo være kortsiktige lån. Så lenge de har kontroll på hvem de låner ut penger til må man stole på at hver bank er fornuftig og behandler kundene med respekt, sier han.

Ute av Norwegian-lån

Sissener og fondet har utover å være gjeldsinvestor i Bank Norwegian også vært en av de største obligasjonseierne i flyselskapet Norwegian.

I januar solgte imidlertid fondet hele posisjonen i Norwegian, med unntak av en liten konvertibel obligasjon.

Ifølge Sissener ble posisjonen solgt til over kurs 100, dermed med god gevinst både sammenlignet med hva de kjøpte den for og sammenlignet med hva den ble handlet for i fjor høst.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.