I slutten av oktober prøvde det anonyme hedgefondet Fortelus Capital Management og flere analytikere å lokke Bank Norwegian til å flagge ut av Norge for å få opp lønnsomheten.

Bank Norwegian er størst på forbrukslån, og har vokst kraftig de siste årene. Men strenge kapitalkrav og reguleringer demper lønnsomheten, ifølge hedgefondet som krevde ekstraordinær generalforsamling for å få banken notert på London-børsen.

Da forslaget første ble annonsert var styret i banken ordknappe om hva de mente om saken.

– Det er opp til aksjonærene å avgjøre, sa administrerende direktør Tine Wollebekk til DN.

Rammebetingelser

I innkallingen til generalforsamlingen er styret derimot mer åpne om deres mening om saken. Der anerkjenner de at rammebetingelsene bør forbedres:

– Styret er opptatt av gode rammebetingelser for bankens virksomhet og ønsker å oppnå forbedringer i rammebetingelsene. Styret vil derfor fortsette å jobbe med disse problemstillingene og vil holde Generalforsamlingen oppdatert.

Samtidig ønsker de ikke å flagge ut i det tempoet som hedgefondet og andre analytikere ønsker:

– Styret anser det imidlertid som uhensiktsmessig å vedta at banken skal redomisileres uten nærmere vurderinger og med en tidsfrist på ni måneder.

Kan vente seg strengere regulering

Da styret la frem kvartalstallene tidligere høst hadde overskuddet sunket fra 483 millioner kroner i andre kvartal til 434 millioner kroner i tredje kvartal. For en bank med stabil og kraftig vekst er det ventet at også overskuddet stiger jevnt og trutt.

Banken kan vente seg strengere regulering i Norge når retningslinjer for forbrukslån – som ikke er pliktig for bankene å følge i dag – blir til forskrift i vinter.

Etter at kvartalsresultatet ble kjent har aksjen stupt fra 17,17 prosent på Oslo Børs. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Denne radiokanalen sender fortsatt på fm. Eller gjør den det?
Svein Larsen i Radio Metro har både konkurrenter og myndigheter på nakken, men mener bestemt han driver lovlig.
01:09
Publisert: