Mandag raser det britiske pundet mot euro og dollar i det kursene er ferd med å forverre seg fra utviklingen i morgentimene.

Mens den amerikanske sentralbanken i forrige uke nok en gang gjennomførte en trippelrenteøkning og løftet styringsrenten med 0,75 prosentpoeng, var den britiske motsatsen mer forsiktig og løftet renten 0,50 prosentpoeng. Det ga umiddelbart et press på pundets kjøpekraft.

Det som imidlertid har skapt enda større uro i den britiske valutaen og mange andre markeder er at den britiske finansministeren Kwasi Kwarteng i slutten av forrige uke la frem planer om de største skattekuttene siden 70-tallet, som innebar en lang rekke forskjellige skattekutt for bedrifter og husholdninger.

I en melding fra sentralbanken mandag ettermiddag, skriver banken:

– Banken følger veldig nøye med på utviklingen i finansmarkedene i lys av de signifikante reprisingene av finansielle papirer.

Tidligere på dagen ble det spekulert i om Bank of Englands sjef, Andrew Bailey, ville komme med en melding som kunne berolige markedet – enten i form av en tale eller noe så ekstremt som å løfte styringsrenten fra dagens 2,25 prosent.

Bailey må håndtere britenes inflasjon, som markedsaktører frykter er nær ti prosent, rekordlav stemning blant forbrukere og faretruende signaler fra både industrien og servicesektoren, melder Bloomberg. Samtidig nyter dollaren av sitt image som en trygg havn når det er uro i verden.

I meldingen skriver imidlertid Bank of England at det på nåværende tidspunkt ikke er aktuelt å heve renten, og at det eventuelt vil bli gjort på neste rentemøte for å få inflasjonen ned på målet om to prosent.

Rett etter meldingen falt pundet igjen mot dollaren, selv om det ikke gikk så langt ned som de rekordlave nivåene det nådde tidligere i handelen mandag.

Nær bunnivå

Den siste måneden har britene opplevd at den amerikanske dollaren har blitt vesentlig dyrere. Siden slutten av august har prisen for én dollar steget fra 0,83 pund til 0,93 pund. Pundet er mandag kveld på sitt svakeste på snart 40 år mot dollaren, og svingningene i vekslingskursen de siste ukene er enorm sammenlignet med kursene de siste månedene. Dollaren var tett på sitt svakeste mot pundet slutten av mai, da én dollar kostet 0,70 pund.

Valutamarkedet virker ikke å være helt fornøyd med Baileys melding, da pundets verdsettelse i dollar ble marginalt forverret.

Vekslingskursen mellom pundet og euroen har ikke hatt like dramatiske utslag, selv om pundet også har svekket seg mot euroen. Britene må nå ut med knappe 90 pence for hver euro, sammenlignet med 85 pence i midten av august.

Gjennom forrige uke svekket pundet seg mot den norske kronen, men mandagen styrker pundet seg mot den norske kronen som sammen med oljeprisen faller mandag.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.