I en børsmelding onsdag ettermiddag går det frem at Askim og Spydeberg Sparebanks administrerende direktør Rune Hvidsten er blitt suspendert med umiddelbar virkning.

I meldingen skriver banken at suspensjonen kommer i forbindelse med en undersøkelse. I meldingen heter det:

«Styret i Askim og Spydeberg Sparebank er nylig gjort oppmerksom på medieoppslag som omhandler bankens administrerende direktør. Det er påstander om alvorlige forhold, som inntil nå har vært ukjente for styret i banken og som er egnet til å svekke tilliten til banken».

Finansavisen har nylig skrevet om lån Askim og Spydeberg Sparebank har gitt der rallyfører Henning Solberg har vært involvert.

Banken har nå iverksatt nærmere undersøkelser av forholdene, blant annet for å avklare hvorvidt det kan innebære interessekonflikter, på en annen måte være i strid med bankens etablerte retningslinjer, eller innebærer eventuelle lovmessige uregelmessigheter.

Bankens styre har kontaktet Finanstilsynet for å redegjøre om saken. går det videre frem av meldingen.

Carl Espen Halvorsen konstitueres som administrerende direktør inntil videre.

Bestrider suspensjonen

DN har vært i kontakt med Hvidsten, som henviser til sin advokat.

– Min klient bestrider å ha opptrådt kritikkverdig og mener det ikke er grunnlag for suspensjon. Han mener å ha ivaretatt interne retningslinjer. Vi har ikke fått noe meddelt om hvem som skal gjennomføre undersøkelsen, men vi vil at de skal gjøres så raskt som mulig slik at min klient kan bli renvasket og gjeninnsatt i stillingen, sier advokat Hans Kristian Skarpholt i Advokatfirmaet Skarpholt til DN.

Askim og Spydeberg Sparebanks styreleder, Per Morten Ødegaard, bekrefter overfor DN at medieoppslagene som banken viser til i børsmeldingen dreier seg om to saker Finansavisen har publisert den siste uken.

I den første saken, som ble publisert søndag forrige uke, omtales altså et lån som banken ga ut til en bekjent av Henning Solberg tilbake i 2016. Den andre saken omhandler en tidligere sponsor av Henning Solberg, Oddbjørn Lund, som hevder at Solberg og banksjef Hvidsten kuppet gården hans for om lag ti år siden.

I saken om det påståtte gårdskuppet er Hvidsten sitert på:

«Det fremsettes en rekke påstander som er basert på feil fakta. Det stemmer at jeg fikk en leieavtale på jorda på gården. Lund fortalte meg at det var flere som var interessert i denne, men at han ønsket meg som leietager. Kjøpet av gården var en avtale mellom Lund og Solberg. Jeg har aldri deltatt i noe møte på gården sammen med Lund og Solberg vedrørende salg».

Ukjent for styret

– Hvordan kan styret først bli kjent med dette gjennom saker i media og så lenge etterpå?

– Dette er påstander vi ser på som alvorlig, og noe som har vært ukjent for styret. Av den årsak er administrerende direktør suspendert med umiddelbar virkning, sier styreleder Ødegaard.

Han sier videre at alle låneengasjementer får en individuell vurdering, og at banken nå skal undersøke hvorvidt det blant annet har vært interessekonflikter.

På spørsmål om hvem som skal gjennomføre undersøkelsene og hvor lang tid banken ser for seg å bruke, svarer styrelederen:

– Det må vi komme tilbake til, og vi vet heller ikke hvor lang tid dette vil ta. Vi jobber på høytrykk nå.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.