I rekken av banker som leverer svært gode resultater fra fjoråret, kom Danske Banks tur fredag. Banken kan vise til vekst i resultatet på 76 prosent sammenlignet med året før.

– Det beste resultatet vi har hatt. Og året før var det også et godt resultat, sier Trond F. Mellingsæter, leder av Danske Bank Norge.

Dobbel så høy utlånsvekst

Danske Bank fortsetter også å levere sterk utlånsvekst. Bankens vane med å ha rundt dobbelt så sterk utlånsvekst som for eksempel DNB, fortsatte i fjor.

– Vi har en utlånsvekst på ti prosent, fordelt på åtte prosent i personmarkedet og en del høyere i bedriftsmarkedet, sier Mellingsæter.

Og legger til:

– Og inngangen i 2018 er like god.

Danske Bank har rundt seks prosent markedsandel på det norske markedet.

– Vi hadde 3,8 prosent i 2014, så vi har bra veksttakt, sier Mellingsæter.

Jakten på økte markedsandeler fikk et løft på vårparten i fjor. Da vant Danske Bank anbudet for banktjenester for Helse Sørøst og Helse Midt-Norge. Det har blant annet gitt banken en vekst på 26 prosent i innskudd.

– Det gode med så sterk innskuddsvekst er at det legger grunnlaget for videre vekst, sier Mellingsæter.

Vil gi bedriftene lån på dagen

I fjor var året da Danske Bank måtte se at Vipps ble Norges foretrukne betalingsløsning, og at deres løsning, Mobilepay, måtte se seg slått. Det medførte at Knut Wangen mistet sin posisjon som Mobilepay-sjef. I stedet sikret han seg den flunkende nye tittelen, CDO, (Chief digital officer).

– Du er ikke «bitter og innesluttet» fordi Mobilepay-selskapet ble lagt ned?

– Nei, absolutt ikke. Nå får jeg jobbe med hele bredden av digitaliseringen og dykke ned i spennende digitale lanseringer, som prosjekter vi nå jobber med for bedriftsmarkedet, sier Wangen.

Prosjektene heter «financial dashbord» og «future financing». Kort fortalt er det en helt ny nettbankløsning for bedriftskunder, hvor kundene ikke bare får oversikt over hva de har på konto og kan betale regninger, men hvor banken henter inn data fra for eksempel bedriftens regnskapsprogrammer, så den kan gi kundene bedre oversikt over fremtidig likviditetsbehov.

– Vi har utviklet en løsning som gir små og mellomstore bedriftskunder muligheten til å få bevilget et lån på få minutter – og som gir tilgang til pengene samme dag. Bankenes låneprosess har historisk vært tidkrevende, og det har vært en møysommelig prosess for bedrifter å få et lån i banken. Dette vil Danske Bank til livs, sier Wangen.

Han legger til at banken hittil har brukt opptil fem dager for å gi svar på en lånesøknad, og at det har ti dager å få pengene på konto. Målet nå er at ni av ti av konsernets små og mellomstore bedrifter skal få lånesøknadene automatisert innen 2020.

– Nå kan bankrådgiveren vurdere lånesøknaden med en gang gjennom tilgang på en algoritme som har rundt 70 vurderingspunkter, forteller Wangen.

Han sier Danske Bank er den første som lanserer dette i Norge.

Mellingsæter tror ikke de blir alene om denne løsningen lenge.

– Alt som kan digitaliseres, vil bli digitalisert, sier han.(Vilkår)

Hvorfor vil et oppdrettsselskapet fra Chile børsnoteres på Oslo Børs?
Fredag ble det chilenske oppdrettsselskapet Salmones Camanchaca notert på børsen.
01:35
Publisert: