Mandag morgen ble det kjent at den norske banken Instabank blir kjøpt opp av den danske skybaserte banken Lunar for 1,29 milliarder kroner, som gir en pris på 3,75 kroner per aksje.

Instabank, som ble notert på lavterskelbørsen Euronext Growth i 2020, har en rekke kjente investorer i ryggen. Instabank-aksjen steg over 54 prosent etter salgsnyhetene ble kjent, og selskapet har en markedsverdi på 1,2 milliarder kroner.

Den største aksjonæren i Instabank er Christen Sveaas og hans selskap Kistefos, som eier over 83 millioner aksjer i banken. Selskapet vil kunne få utbetalt hele 311 millioner kroner nå som banken kjøpes opp av Lunar.

Kistefos er et investeringsselskap heleid av Christen Sveaas som har større investeringer innenfor bank og finans, telekommunikasjon, it, shipping, offshore, eiendomsutvikling og andre finansielle plasseringer. Kistefos er største aksjonær i Instabank.
Kistefos er et investeringsselskap heleid av Christen Sveaas som har større investeringer innenfor bank og finans, telekommunikasjon, it, shipping, offshore, eiendomsutvikling og andre finansielle plasseringer. Kistefos er største aksjonær i Instabank. (Foto: Aleksander Nordahl)

Det var tilbake i 2018 at Sveaas kjøpte seg inn i Instabank. Den gang tegnet han seg for 26,2 millioner aksjer for 1,85 kroner per aksje. En del av investeringsavtalen gikk ut på at Kistefos fikk en opsjon på å tegne ytterligere 42, 5 millioner aksjer til samme kurs.

Kistefos har større investeringer innenfor bank og finans, telekommunikasjon, it, shipping, offshore, eiendomsutvikling og andre finansielle plasseringer.

Flere kjente investorer

Banken har også flere tidligere idrettstjener på aksjonærlisten, som nå har tjent gode penger på investeringen.

En av dem er den tidligere landslagskapteinen og Skeidar-arvingen, Martin Andresen.

Han er en av de største aksjonærene i Instabank via selskapet Birkelunden Investeringsselskap, som eier 18,3 millioner aksjer i Instabank. Aksjene, som ifølge årsregnskapet for selskapet fra 2019, ble kjøpt for 35,9 millioner kroner.

Det gir Andresen og selskapet en gevinst på 33 millioner kroner.

Fotballspiller Morten Gamst Pedersen, som blant annet har spilt for norske klubber som Tromsø og Rosenborg, eier også aksjer i Instabank. Hans største bragd med fotballsko på beina er hele ni år i Premier League-klubben Blackburn, hvor han scoret 45 mål på sine 288 kamper.

Tidligere i mars ble det kjent at Gamst Pedersen har pakket fotballskoene og vendte nesen mot Bergen - etter å ha signert med fotballklubben Åsane.

Gjennom 20 år som fotballspiller har han tjent til tider svært gode penger, særlig for Blackburn og mye de oppsparte midlene har han investert både i eiendoms- og aksjemarkedet.

Vadsøværingen er mest involvert i eiendomsinvesteringer i Tromsø, men via selskapet Gamst Invest, som hans onkel Olav Werner Pedersen leder, eier han 750.000 aksjer i Instabank. Det gir en mulig gevinst på 2,8 millioner kroner.

«Gamsten» selv eier 80 prosent av investeringsselskapet, mens faren Ernst Vidar Pedersen og onkelen eier ti prosent hver.

Idrettsstjernen Thor Hushovd har tidligere vært en stor aksjonær i Instabank, men solgte seg ut av selskapet i begynnelsen av 2021.

Hentet 2,3 mrd.

Lunar, som er en skybasert bankplattform ble etablert i 2015 av gründer og daglig leder Ken Villum Klausen. I 2021 hentet det danske selskapet 2,3 milliarder kroner i fersk kapital, som var fire ganger mer enn minimumsbeløpet gründeren varslet at de ville hente, ifølge Shifter.

Foruten Danmark har Lunar etablert seg i Sverige og Norge, og har til nå over 400.000 kunder. Så langt har banken 70.000 kunder i Norge.

Banken har det siste året kjøpt flere selskaper. Blant annet det svenske låneselskapet Lendify, og den danske betalingsplattformen Paylike – og nå norske Instabank.

– Vi gleder oss stort over muligheten til å samle kreftene med Instabank til en sterkere nordisk enhet, og sammen utfordre, innovere og bygge løsninger på måter som kommer kundene til gode. Vi er imponert over Instabank-teamet og sikre på at vi sammen er enda bedre rustet til å endre og sette agendaen for banktjenester i Norden i takt med endrede kundebehov, sier Klausen.

Oppkjøpet av Instabank åpner opp for å kunne tilby låneprodukter som en del av tjenestetilbudet til kunder i Norge.

– Med oppkjøpet av Sbanken, har det blitt enda mer interessant å gå dypere inn i det norske markedet. Første skritt på veien er å etablere Lunar som en fullskala tilbyder av banktjenester i Norge både for forbrukere og bedrifter, sier Klausen.

Hollywood-støtte

Klausen har flere ambisiøse mål for selskapet, blant annet å nå en million kunder innen 2023. Lunar vil utvide produkttilbudet for privatkunder, men også rette seg inn mot bedriftsmarkedet ved å tilby banktjenester til små bedrifter og gründere i Norge.

I februar åpnet Lunar-gründeren for kryptohandel via plattformen Lunar Block, som foreløpig kun er tilgjengelig for danske og svenske kunder. Banken opplyser til DN at de satser på å åpne kryptoplattformen for norske kunder i løpet av året, og er i gang med å søke godkjennelse fra relevante myndigheter.

Den amerikanske skuespilleren og komikeren Will Ferrell har gått inn på eiersiden i Lunar, og er blitt bankens ansikt utad.
Den amerikanske skuespilleren og komikeren Will Ferrell har gått inn på eiersiden i Lunar, og er blitt bankens ansikt utad. (Foto: Kevork Djansezian/AFP/NTB)

Den amerikanske skuespilleren og komikeren Will Ferrell kom nylig om bord på eiersiden i banken. Han er også bankens ansikt utad og fronter bankens reklamer.

Ferrell sa i en pressemelding i februar at han er begeistret over å bli en del av Lunar-teamet, som ifølge han er med å gi forbrukere og virksomheter mer makt over egne penger.

– Ved å bli en del av Lunar utvider jeg engasjementet mitt i Norden, som ligger mitt hjerte nært. Nordiske folk er smarte, sexy og lei av å la andre ta kontrollen over deres egne penger. Lunar er en digital disruptiv kraft i finansindustrien og leder an forandringene på tvers av landegrensene, sa han videre.

Det er et dansk familieeid investeringsselskap med navnet Heartland som er hovedinvestor i Lunar, ifølge Shifter. Andre investorer er svenske Kinnevik, som er en av Europas ledende vekstinvestorer gjennom kapitalinnskudd i blant andre Oda. Den kinesiske Internettgiganten Tencent, som står bak teknologiselskapet WeChat har også investert i selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.