Det danske fintech-selskapet Lunar vil kjøpe Instabank for 1,29 milliarder, ifølge en børsmelding mandag.

Lunar og Instabank har inngått en transaksjonsavtale om oppkjøp, og styret i Instabank skal ha enstemmig besluttet å anbefale tilbudet på 3,75 per aksje. Det verdsetter den totale aksjekapitalen til Instabank til 1,29 milliarder kroner.

Den tilbudte prisen er Lunars beste og endelige tilbudspris for Instabank, står det i meldingen.

Instabank, etablert i 2016 og børsnotert i 2020 med en markedsverdi på 410 millioner kroner, er en bank som tilbyr forbrukslån, lån med sikkerhet, kredittkort og sparing. De har hovedkontor i Oslo, men driver også virksomhet i Finland og Sverige.

Robert Berg, administrerende direktør I Instabank, ser frem til å bli en del av Lunar Bank.
Robert Berg, administrerende direktør I Instabank, ser frem til å bli en del av Lunar Bank. (Foto: Gunnar Lier)

– Vi er begeistret over muligheten til å bli en del av Lunar og sammen utfordre, innovere og bygge en enda sterkere nordisk enhet. Vi er overbevist om at fellesselskapet vil komme våre kunder, ansatte og interessenter til gode, sier Robert Berg, medgründer og administrerende direktør i Instabank, og legger til:

– Sammen skal vi lede transformasjonen av de nordiske bankmarkedene, både for privat- og bedriftskunder, og tilby banktjenester på en ny og bedre måte – Lunar-måten.

Siden nyttår har Instabank- aksjen steget rundt 18 prosent, til en markedsverdi på 800 millioner kroner.

Blant de største aksjonærene i Instabank er Christen Sveaas og hans selskap Kistefos, som eier over 83 millioner aksjer i banken.

Tidligere fotballproff Martin Andresen er inne på eiersiden med sitt Birkelunden Investeringsselskap. Kristian Falnes og Torstein Tvenge har også investert i banken.

Hentet 2,3 mrd.

Lunar, som er en skybasert bankplattform ble etablert i 2015 av gründer og daglig leder Ken Villum Klausen. I 2021 hentet det danske selskapet 2,3 milliarder kroner i fersk kapital, som var fire ganger mer enn minimumsbeløpet gründeren varslet at de ville hente, ifølge Shifter.

Foruten Danmark holder er Lunar etablert i Sverige og Norge, og har til nå over 400.000 kunder. Så langt har banken 70.000 kunder i Norge.

Banken har det siste året kjøpt flere selskaper. Blant annet det svenske låneselskapet Lendify, og den danske betalingsplattformen Paylike – og nå norske Instabank.

– Vi gleder oss stort over muligheten til å samle kreftene med Instabank til en sterkere nordisk enhet, og sammen utfordre, innovere og bygge løsninger på måter som kommer kundene til gode. Vi er imponert over Instabank-teamet og sikre på at vi sammen er enda bedre rustet til å endre og sette agendaen for banktjenester i Norden i takt med endrede kundebehov, sier Villum Klausen.

Oppkjøpet av Instabank vil åpner opp for å kunne tilby låneprodukter som en del av tjenestetilbudet til kunder i Norge.

– Med oppkjøpet av Sbanken, har det blitt enda mer interessant å gå dypere inn i det norske markedet. Første skritt på veien er å etablere Lunar som en fullskala tilbyder av banktjenester i Norge både for forbrukere og bedrifter.

Hollywood-støtte

Villum Klausen har flere ambisiøse mål for selskapet, blant annet å nå en million kunder innen 2023. Lunar vil utvide produkttilbudet for privatkunder, men også rette seg inn mot bedriftsmarkedet ved å tilby banktjenester til små bedrifter og gründere i Norge.

I februar åpnet Lunar-gründeren for kryptohandel. Plattformen har fått navnet Lunar Block, og foreløpig er det kun danske og svenske kunder som kan benytte seg av kryptoplattformen. . Banken håper tilbudet vil bli tilgjengelig for norske kunder i løpet av året, og er i dialog om å søke godkjennelse med relevante myndigheter.

Den amerikanske skuespilleren og komikeren Will Ferrell har gått inn på eiersiden i Lunar, og er blitt bankens ansikt utad.
Den amerikanske skuespilleren og komikeren Will Ferrell har gått inn på eiersiden i Lunar, og er blitt bankens ansikt utad. (Foto: Kevork Djansezian/AFP/NTB)

Den amerikanske skuespilleren og komikeren Will Ferrell kom nylig om bord på eiersiden i banken. Han er også bankens ansikt utad og fronter bankens reklamer.

Ferrell sa i en pressemelding i februar at han er begeistret over å bli en del av Lunar-teamet, som ifølge han er med å gi forbrukere og virksomheter mer makt over egne penger.

– Ved å bli en del av Lunar utvider jeg engasjementet mitt i Norden, som ligger mitt hjerte nært. Nordiske folk er smarte, sexy og lei av å la andre ta kontrollen over deres egne penger. Lunar er en digital disruptiv kraft i finansindustrien og leder an forandringene på tvers av landegrensene, sa han videre.

Det er et dansk familieeid investeringsselskap med navnet Heartland som er hovedinvestor i Lunar, ifølge Shifter. Andre investorer er svenske Kinnevik, som er en av Europas ledende vekstinvestorer gjennom kapitalinnskudd i blant andre Oda. Den kinesiske Internettgiganten Tencent, som står bak teknologiselskapet WeChat har også investert i selskapet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.