Deutsche Bank bekrefter søndag det som lenge har lekket ut av den europeiske storbanken; selskapet legger ned sin amerikanske meglerhus-satsing. Dermed er det kroken på døren for Deutsche Banks globale ambisjoner i aksje- og obligasjonsmarkedet.
«Dramatisk»
Ledelsen i Deutsche Bank i New York skal i over et år hatt mistanke om at hele virksomheten i USA vil bli solgt, nedlagt eller spunnet ut.
Enkelte mellomledere sier på sin side at de i årevis har foreslått å kutte mindre deler av handelsvirksomheten for å bedre lønnsomheten. Nå som de selv er på vei ut av banken beklager de seg over at de øverste lederne ikke fulgte deres råd, og nå må svinge øksen.
The Wall Street Journal omtaler beslutningen som en dramatisk kapitulasjon 20 år etter at Deutsche Bank kjøpte amerikanske Bankers Trust. Oppkjøpet gjorde banken i stand til å konkurrere med blant annet Goldman Sachs og andre større investeringsbanker globalt, blant annet innen obligasjoner.
«Det vi har annonsert i dag er ikke annet enn en fundamental gjenoppbygging av Deutsche Bank. (..). som vil ta oss nærmere våre kjernestyrker, vårt dna», skriver Deutsche Bank-sjef Christian Sewing i en melding til de ansatte søndag.
Deutsche Bank vil fremover konsentrere seg om å betjene sine europeiske klienter, fokusere på tradisjonell privatmarkedsvirksomhet og på å betjene velstående klienter.
Innen 2022 vil dermed rundt 18.000 ansatte bli overflødige. Det utgjør hver femte stilling i en arbeidsstokk på 91.000, som etter justeringen vil være på 74.000 ansatte.
«Jeg er svært oppmerksom på at i gjenoppbyggingen av banken vår, må vi gjøre store kutt. Personlig beklager jeg innvirkningen dette vil ha for enkelte av dere. Men, i lys av bankens langsiktige interesser har vi ikke noe annet valg enn å være bestemt i tilnærmingen til denne transformasjonen. Kun på den måten kan vi bygge på vår lange historie og gjøre Deutsche Bank til en ledende bank igjen. En bank vi med rette kan være stolt av», skriver Sewing i meldingen.
Gjennomfører «plan B»
Beslutningene, som fremkommer etter et møte i bankens representantskap søndag, regnes å ville koste 71,6 milliarder kroner og vil tas over flere år. Samtidig ventes jobbreduksjonene å gi årlige innsparinger på seks milliarder euro, rundt 58 milliarder kroner.
Deutsche Bank har aldri kommet seg i kjølvannet av finanskrisen. De siste årene har bankens resultater vært negative. For å snu utviklingen har banken søkt å fusjonere med konkurrenten Commerzbank, noe som mislyktes tidligere i vår.
I forbindelse med fusjonssamtalene ble det lekket at Deutsche Bank vurderte en «bad bank», en «plan B» dersom ikke samtalene skulle føre frem. Under planen ville banken samle virksomhet den ikke lenge anså som kjerneaktivitet og aktiviteter den ville kvitte seg med, for utskillelse og eventuelt salg.
Dette bekrefter også banken søndag. En «bad bank» vil bestå av uønskede posisjoner og virksomheter som skal øremerkes for salg eller nedskalering, fremgår det. Denne «Kapitalutløsende-enheten» (Capital Relase Unit) vil fra starten av ha eiendeler for rundt 288 milliarder euro, eller 74 milliarder euro risikojustert, ifølge Deutsche Bank.
Varsler nye milliardtap
Deutsche Banks investeringsbankvirksomhet, herunder meglervirksomheten, vil bli drastisk nedskalert og reorganisert, og deler av den vil bli solgt.
Banken uttaler søndag at den går helt ut av global aksjemegling og tradingvirksomhet, men at den fortsatt vil delta som garantist i forbindelse med syndikering av aksjeustedelser for klienter.
Parallelt med at banken nå tar grep for å betjene europeiske selskaper og privatmarkedskunder, inkludert rike klienter, vil banken styrke sine virksomheter innen kapitalforvaltning, valutatrading og storbedriftskunde-tjenester.
I uttalelsen fra Deutsche søndag opplyses det at banken venter å legge frem et tap etter skatt på 2,8 milliarder euro, omkring 27 milliarder kroner, i andre kvartal 2019 når selskapet rapporterer tall 24. juli. Omsetningen oppgis til 6,2 milliarder euro, og resultatet før skatt er på 500 millioner euro i perioden.
Det fremkommer også at banken vil pause utbytteutbetalingen for 2019 og 2020, og venter at rundt fem milliarder euro vil bli utbetalt til aksjonærene gjennom utbytter og tilbakekjøp av aksjer, fra 2022. Samtidig vil rundt 13 milliarder euro bli investert i ny teknologi frem til 2022.
Stenger ned Asia
De siste ukene har det kommet medierapporter, blant annet fra WSJ, om at ansatte i Deutsche Banks amerikanske meglervirksomhet åpenlyst har søkt nye jobber.
Deutsche bank uttaler søndag at den har inngått en «foreløpig avtale» med franske BNP Paribas, som vil overta enkelte kundeforhold med hedgefond-klienter. Potensielt kan også BNP ta over noe relatert trading-teknologi og ansatte, men dette er ubekreftet, ifølge WSJ.
Allerede mandag morgen er ansatte som nå er funnet overflødige blitt sendt på dør.
Kun åtte timer etter at beslutningene ble offentliggjort søndag, informerte ledende ansatte ved Deutsche Banks Tokyo-avdeling at aksjetrading-virksomheten i hele Asia ville bli stengt ned, og de ansatte fristilt, melder Financial Times mandag.
Deutsche Bank oppgir ikke noen geografisk fordeling på jobbkuttene. Ettersom både New York og London har de største avdelingene innen globale aksjer og meglervirksomheten, ventes disse stedene å bli hardest rammet, påpeker FT.
Deutsche Bank-aksjen snur ned og faller rundt tre prosent på Frankfurt-børsen mandag, som dermed visker ut årets oppgang. Det bidrar også til å sende aksjen ned over 28 prosent det siste året.
Deutsche Bank verdsettes per i dag til omkring 139 milliarder kroner. Til sammenligning verdsettes DNB til 265 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.