Japanske banker kan i løpet av få måneder begynne å flytte funksjoner fra London dersom ikke Storbritannias forhold til EU er avklart, melder Financial Times fredag.

Klartekst

Toppsjefene i blant andre investeringsbankene Nomura og Daiwa Capital Markets presenterte sitt syn overfor britiske myndigheter i et "ærlig" møte 1. desember, ifølge nærstående kilder.

Blant bekymringene er at Londons skal miste sin rolle som den største oppgjørssentralen for eurotransaksjoner. EU-representanter har allerede uttalt at det ikke lenger er naturlig at London skal ha den rollen når Storbritannia står utenfor samarbeidet. 

Samtidig er det ikke like naturlig for utenlandske finansinstitusjoner å ha London som base for sin europeiske virksomhet, om man er avskåret fra Europa. 

Den britiske finansministeren Philip Hammond var torsdag i Tokyo, der han møtte flere banktopper.

– Det er ganske binært, enten har de tilgang til markedene eller så har de ikke tilgang. Hvis de har full tilgang til markedene fra London kan de fortsette som før. Hvis ikke, vil de måtte restrukturere hvordan virksomheten retter seg mot det europeiske markedet, sa Hammond etter møtet.

Berører tusenvis 

Trass i at japanske banker ikke er like store i London som sine amerikanske rivaler, har de fire største japanske aktørene flere enn 5000 ansatte i Storbritannia, ifølge FT. 

Forsikringsselskaper og andre selskaper har tusenvis mer.

I møtet 1. desember etterlyste de japanske banktoppene en garanti for at man fortsatt ville ha tilgang til de 31 europeiske markedene fra London etter brexit. 

Om ikke, ville de begynne å flytte funksjoner ut fra midten av 2017.

Står klare

Parallelt kjemper flere europeiske storbyer om å ta over London Citys rolle.

Særlig Frankfurt og Paris har vært offensive på å kapre business fra London etter brexit, og også Madrid, Milano og Amsterdam er på ballen.

I denne saken er det særlig franskmennene som har presset på. Både den franske sentralbanken og president François Hollande tar til orde for dette.

– Det vil tjene som et eksempel for dem som ønsker en slutt for Europa, har Hollande sagt.

Den tradisjonsrike forsikringsbørsen Lloyd's of London meldte torsdag om flytting av deler av virksomheten. Innen februar skal Lloyd's bestemme hvor den nye etableringen skal skje, og ifølge styreformann John Nelson står det mellom fem byer i Europa.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Skodas smarte løsning
Skoda Kodiaq kommer til Norge i mars. Sjekk den nye smarte løsningen for å unngå å skrape opp bilen ved siden av.
00:26
Publisert:
Se trailer: «Perfekte fremmede»
02:03
Publisert: