Norges Bank satte tirsdag 7. mai ned renten til null. Dette er første gang i historien at styringsrenten i Norge er på null. I løpet av mindre enn to måneder har sentralbanken redusert styringsrenten med 1,5 prosentpoeng.
– Bankene har ikke satt ned boliglånsrenten i takt med fallet i styringsrenten. Det har bankene forklart med at innlånsrenten Nibor ikke har falt i samme tempo. Nå har Nibor også falt betydelig og da er det på tide at bankene umiddelbart setter ned boligrentene, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne.
Kort etter Norges Banks rentekutt, satte Danske Bank ned boliglånsrenten med 0,4 prosentpoeng. Så fulgte BN-Bank etter med 0,2 prosentpoeng og deretter Sparebanken Vest med 0,4 prosentpoeng. Sistnevnte meldte samtidig at deres laveste boliglånsrente er på 1,59 prosent.
Torsdag ettermiddag hadde hverken DNB eller Nordea meldt om rentekutt.
– Vi har en forventning om at vi slipper en ny fight med bankene om dette. Nå må bankene la være å bruke seksukersregelen, sier Meyer.
Han peker på at det er rundt 400.000 arbeidsledige i Norge.
– Det er vanlig folk med vanlige boliger og vanlige boliglån. De trenger å få den positive effekten som en rentenedsettelse vil gi og det forventer vi at skjer umiddelbart, sier generalsekretæren.
Bankenes samfunnsansvar
Han mener bankene har et stort samfunnsansvar, og at bankenes solide økonomi er det landets boligslånskunder som har sørget for.
– De økte kapitalkravene som myndighetene har lagt på bankene, de er finansiert av landets boliglånskunder. Eierne i bankene har ikke bidratt med en krone, sier Meyer.
Huseierne er en landsomfattende forbrukerorganisasjon for alle som eier sin egen bolig, sameier, borettslag og gårdeiere. Den tidligere Høyre-politikeren viser til at eierne både har fått økt sine aksjonærverdier og økte utbytter.
– Nå er det på tide at bankene og bankenes eiere stiller opp for de kundene som faktisk har bidratt til at bankene har møtt myndighetenes krav og alt det som kundene fullt ut har finansiert, sier Meyer.
– Forlang lavere rente
– Hva bør rentene settes ned til?
– Nå må bankene vise samfunnsansvar, nå må de reflektere i sin rentefastsettelse det fallet som har vært i Nibor og det ytterligere fallet som vil komme i Nibor, mener Meyer.
Han viser til at de har utsatt rentereduksjon med utgangspunkt i innlånsrenten.
– Nå har innlånsrenten og Nibor falt dramatisk de siste ukene.
Han oppfordrer de som nå ikke får rentekutt fra sin bank til å bytte bank:
– Vi er altfor dårlige som forbrukere til å bruke forbrukermakten vår. Ring banken, forlang lavere boliglånsrente, får du det ikke, få et tilbud fra en annen bank. Så flytter du til den banken som gir lavest rente på lån.
Bankene får billige lån
Også Forbrukerrådet krever rask rentenedsettelse fra privatbankene.
– Før har bankene sagt at de ikke kan sette ned utlånsrenten før de vet hva som skjer med innskuddsrenten. Men den type forklaring er ikke holdbar, sier fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet.
Han mener renten vil bevege seg mot et nytt nivå når det nå også er bevegelse i Nibor, bankenes innlånsrente når de selv låner penger:
– Det kommer til å bli et nytt intervall hvor bankene opererer. Det kommer til å skje, så er det spørsmålet om tiden det tar.
Han viser til at bankene også får billige såkalte F-lån fra Sentralbanken. Det er en helt spesiell type lån som de får av sentralbanken i forbindelse med koronakrisen.
– De er priset på en sånn måte at de skal hjelpe bankene i å hjelpe kundene sine. Når de får hjelp fra fellesskapet, så er bankene nødt til å videreføre hjelpen de får, sier Jensen.
Også han oppfordrer til bankbytte dersom banken sleper bena etter seg.
– Det er feil at bankene ikke kan reagere kjapt, det stemmer rett og slett ikke. Regelverket er helt tydelig på at du kan sette ned renten. Men hvis du skal sette den opp, så må du vente seks uker, påpeker Jensen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.