Flere titall milliarder kroner har forsvunnet fra 1 Malaysia Devolopment Bhd (1MDB) – et investeringsselskap som hadde som oppgave å forvalte og investere i solide vekstselskaper. Sentrale politikere, blant annet familien rundt statsministeren, beskyldes for å være involvert.

I Malaysia er etterforskningen blitt stanset. Den fortsetter for fullt i Singapore, Sveits og USA.

Sjokkert sentralbank

Den sveitsiske banken BSI Banks avdelingskontor i Singapore har deltatt aktivt med å overføre penger via 1MDB. Den singaporske sentralbanken Monetary Authority of Singapore (MAS) er sjokkert over hva den har funnet så langt – både i banken og hos sentrale ansatte.

– Dette er det verste tilfellet av mangel på kontrollrutiner og grov tjenesteforsømmelse vi har sett i Singapores finanssektor. Det er en viktig påminnelse til alle finansinstitusjoner om å ta hvitvasking av penger på alvor, sier direktør Ravi Menon i MAS i en uttalelse.

Tirsdag ble BSI Bank fratatt retten til å drive bankvirksomhet i Singapore. Det er ikke første gang Singapore opplever en alvorlig finansskandale.

På midten av 1990-tallet klarte valutatraderen Nick Leeson å velte Barings Bank – Storbritannias eldste forretningsbank – etter å ha tapt 827 millioner pund (vel ti milliarder kroner med dagens kurs).

Denne skandalen er mer alvorlig enn Barings-kollapsen, ifølge MAS, som har overoppsynet med det som er et av verdens største finanssentre. Ifølge en rapport fra banken har ansatte «fordreid sannheten» i avhør og gitt feilinformasjon.

«Det er en uakseptabel risikokultur i organisasjonen med en åpenbar mangel på respekt for å oppfylle lover og regler, og forskriftene fra MAS», skriver sentralbanken.

Hemmelige overføringer

Det er avsløringen i malaysiske blogger, aviser og lekkasjer rundt pengeoverføringer til og fra det malaysiske investeringsselskapet 1MDB som utløste etterforskningen i Singapore. Den malaysiske statsministeren sparket riksadvokaten som startet etterforskning.

Wall Street Journal har ledet lekkasjene. Avisen skrev ifjor sommer at nesten 700 millioner dollar (seks milliarder kroner) fant veien fra investeringsselskapet til statsminister Najib Razaks private bankkonto før det skulle avholdes valg. Dette avviste Najib.

Da avisen la frem kontoutskrifter som viste saldoen på kontoen hans, endret han forklaring og sa at pengene kom fra den saudiarabiske kongefamilien.

De siste ukene er det dokumentert at sønnen hans har kjøpt luksuseiendommer for over 750 millioner kroner i London, New York og Los Angeles. Pengene skal ifølge Wall Street Journal og asiatiske medier ha kommet fra 1MDB, som investerte i et selskap han eier.

Den sveitsiske banken, som ble etablert i 1873, skriver i en pressemelding at konsernsjefen har levert inn oppsigelse.

«Styret takker Stefano Coduri for hans ansvar og aksepterer oppsigelsen», skriver banken.

Les hele avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.