Swedbank kjøper seg inn i det franske analysehuset Kepler Cheuvreux og etablerer felles nordisk satsing på aksjemegling og analyse. Dermed får 24 ansatte ved Oslo-kontoret og 29 ansatte i Stockholm ny arbeidsgiver.

Leder for institusjonelle kunder og storkunder i Swedbank, Elisabeth Beskow, mener partnerskapet er «utrolig strategisk».

– Vi har satt en ambisjon om å være ledende på aksjemarkedet (ECM) i Norden, og da må man ha bredere analysedekning og global rekkevidde, sier Beskow til Dagens Næringsliv.

Olje til Oslo

Bak Kepler Cheuvreux står banker som Crédit Agricole CIB, UniCredit, Rabobank, og nå Swedbank.

 Swedbank og Kepler Cheuvreux kommer til å ha over 100 aksjeanalytikere og ett av de bredeste analysetilbudene av nordiske aksjer, med dekning av nesten 300 selskaper, i tillegg til de 660 selskapene i 32 sektorer Kepler Cheuvreux dekker i det europeiske markedet, påpeker Beskow. 

Kepler Cheuvreuxs oljedekning vil ha base i Oslo, i samarbeid med øvrige europeiske kontorer, ifølge henne.

– Jeg er utrolig positiv til dette. Vi tar ikke bare et steg i Norden, men i Europa, og gjennom samarbeid i USA og Asia, sier Swedbank-toppen.

Overtas

Avtalen blir strukturert som en virksomhetsoverdragelse, ifølge Beskow, som understreker at ingen mister jobben.

Kepler Cheuvreux overtar Swedbanks virksomhet innen aksjemegling og analyse og driver dette videre på selvstendig basis i et eget aksjeselskap som blir samlokalisert med banken. 

Øvrige meglertjenester, som obligasjoner, trading, derivater med mer, vil imidlertid fortsette under Swedbank-paraplyen som før. 

– Er det noen kontantdel i denne avtalen eller er det kun bytte av personell og tjenester?

– Jeg kan ikke kommentere dealen. Men, med tanke på samarbeidet bygger dette på at vi gjør avtaler sammen, som vil være vinn-vinn for våre kunder (og partnerskapet, red.anm.), sier Beskow.

Profittdeling

Hun forklarer at dersom Swedbank hanker inn et oppdrag via sine kunder, tilfaller like deler av inntektene fra disse henholdsvis banken og Kepler Cheuvreux. 

Dertil kommer inntil seks prosent av eventuelle utbytter i Kepler Cheuvreux gjennom det direkte eierskapet.

– Når man snakker om utspring (origination) i aksjemarkedet (ECM), så er man vant til å betale 50 prosent for distribusjon og research, sier Beskow.

Samarbeidet med Cheuvreux kommer kort tid etter at Swedbank ble tømt for profiler og rundt 25 ansatte, som alle meldte overgang til Sparebank 1 Markets i februar i år. 

Swedbank/Kepler Cheuvreux vil rekruttere ytterligere ressurser både i Oslo og Stockholm, ifølge Beskow. I første omgang dreier det seg om en «håndfull». Det vil også blir ansatt flere rådgivere i Swedbank, påpeker Swedbank-toppenj.

– Vi venter ytterligere «seniore» medarbeidere, som kommer til høsten. Jeg ser også for meg at vi ansetter flere på selskapssiden, for å diversifisere porteføljen ytterligere, sier hun.

Virksomhetsoverdragelsen av Swedbanks aksjemegling- og analysevirksomhet til Kepler Cheuvreux' nye Oslo-kontor skjer med virkning fra 1. september i år. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Juni kan være så hektisk for småbarnsforeldre at noen drømmer om å havne på sykehus for å få litt fred
– En gang var juni sol og utepils, nå er det bare stress
02:21
Publisert: