Onsdag morgen kom nyheten om at Swedbank er under etterforskning av amerikanske finansmyndigheter for brudd på sanksjoner som USA og EU innførte mot Russland etter Russlands annektering av Krimhalvøya i 2014.

SVT-programmet Uppdrag Granskning melder onsdag at forretningsnettverket til den russiske oligarken Iskander Mahkmudov – aksjonær i våpenprodusenten Kalashnikov Group – skal ha slust én million euro til motparten Kalashnikov USA.

Mangemilliardæren Mahkmudov er ifølge SVT den største kunden i Swedbanks estiske filial.

– Sjokkert og lei meg

Swedbank er under etterforskning av amerikanske finansmyndigheter. Bildet er fra Tallinn i Estland.
Swedbank er under etterforskning av amerikanske finansmyndigheter. Bildet er fra Tallinn i Estland. (Foto: Ints Kalnins / Reuters)

Pengeoverføringene skal ha blitt gjort i fire transaksjoner fra selskaper registrert i skatteparadiset De britiske jomfruøyer. Pengene skal ha blitt betalt til kontoer i Bank of America tilknyttet av nøkkelpersoner i Kalashnikov USA.

Jens Henriksson, Swedbanks toppsjef, sier følgende i en kommentar:

– Jeg kommer ikke til å si akkurat hva jeg vet, fordi jeg ikke kan bekrefte hvem våre kunder er. Det jeg vil si, er at jeg er sjokkert og lei meg. Jeg kommer til å ta denne informasjonen og gi den til våre etterforskere, slik at vi kan se nærmere på saken.

I en pressemelding fra banken onsdag morgen sier Henriksson at «det er bra at banken blir gransket».

– Jeg ser positivt på Uppdrag Gransknings journalistikk, og hvis den samme uetiske oppførselen som er beskrevet av programmet viser seg å være sann, må vi selvfølgelig komme til bunns i det, sier toppsjefen.

Mahkmudovs representant: irrelevante

Samtidig opplyser Swedbank at informasjonen som er avdekket i saken er noe banken har visst om, og som er under etterforskning. SVT skriver at Swedbanks interne granskning, som skal dreie seg om 30 milliarder transaksjoner mellom 2007 og 2019, vil bli offentliggjort tidlig neste år.

Hverken Kalashnikov i USA eller Russland har besvart SVTs henvendelser i forbindelse med saken. En representant for Mahkmudov har i en kommentar til den svenske kanalen sagt at spørsmålene til hans klient er irrelevante fordi oligarken og hans partner aldri har vært majoritetseiere i Kalashnikov i Russland – og dermed ikke vært underlagt amerikanske sanksjoner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.