I over 17 år har den allsidige og driftige gründeren Bård Eker utviklet spesial- og luksusbåter gjennom Hydrolift. Hvert eneste år med underskudd.

Også i fjor endte regnskapet i minus, med et driftsunderskudd på 15 millioner kroner. Det innebærer at Eker har tapt til sammen 195 millioner kroner på driften i selskapet siden starten, i 2002.

Ifølge ham selv er det lysten på å lage helt nye båter som demper resultatet.

– Vi har innsett at det er helt avhengig av hvor mye vi utvikler eller ikke utvikler. Det handler om hvor lenge vi klarer å holde fingrene fra fatet, før vi skal lage en ny båt, det er det det står på, sier Eker.

I fjor ble regnskapet belastet med 7,5 millioner kroner i investeringer i to nye båttyper.

Samtidig sier Eker at de nå legger litt om:

– Vi har endret fra å fokusere mindre på utvikling og mer på ren produksjon, og det har gjort at vi har bemannet om litt. Vi har flyttet litt folk fra Hydrolift til Eker Design, blant annet, forteller han.

Også en endring til fortløpende fakturering har påvirket regnskapene, ifølge ham.

I årsberetningen står det at man allerede nå ser resultatene av fjorårets anstrengelser. Samtlige produktlinjer er utsolgt og serviceavdelingen er fullbooket.

– Salget går ganske bra, men vi er sugne på å lage noe nytt hele tiden, det er det som er drivkraften, men det er også det som gjør at vi får de underskuddene vi får, sier han.

Overskudd for konsernet

Hydrolift er en del av konsernet Eker Group as, som er heleid av Bård Eker. Konsernet har snudd et underskudd på 13,1 millioner i 2017 til overskudd på 1,9 millioner i 2018. I årsberetningen står der at overskuddet i konsernet er relatert til salg av aksjer. Driftsresultatet viser et underskudd på 16,2 millioner.

– Vi er med i en del selskaper og sitter der som investor, og vi selger oss ut noen ganger og så kjøper vi oss inn noen ganger.

– Det har ikke vært noen superavanse på det, men det er litt den salderingsposten jeg må bruke, sånn at totalen går i pluss.

Design bidrar positivt

Eker Design som også er en del av Eker Group as leverte et resultat før skatt på 11,9 millioner i 2018, mot et overskudd på 14,1 millioner i 2017 og er det selskapet som bidrar mest i konsernkassen.

– Eker Design er der det starter og det er der det slutter. Så den bedriften går bra, vi har rundt 50 til 60 oppdragsgivere hvert år. Det går ikke an å si at det går helt likt neste år, men historisk sett har den tikket og gått ganske bra, men det er selvsagt også avhengig av hvordan responsen i markedet er. Der har vi holdt på i rundt 35 år, så litt svinghjulseffekt har vi fått.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.