Investor Carsten Hjelde har satset alt på grønne investeringer. Det har betalt seg. De siste tre årene har hans familieeide Acini Capital tjent 200 millioner kroner. I fjor endte resultatet på rundt 50 millioner kroner før skatt.

– Vi prøver å være tro til våre egne prinsipper. Et hovedprinsipp er at hvis vi skal kjøpe et instrument eller en aksje skal vi kunne legge det i en boks i 20 år og lukke den. Vi ønsker samtidig at forretningsstrategien til selskapene skal bidra mot FNs bærekraftsmål, sier Hjelde.

I porteføljen ligger blant annet solparkselskapet Scatec Solar, pantegiganten Tomra, Tesla og oppdrettsselskapet Mowi. For de fleste aksjene er verdien høyere i dag enn ved årsskiftet, koronakrakk til tross.

– Mange av dem er veldig høyt priset nå, men hvis vi snur på det tror jeg i et litt lengre perspektiv at det er en del bransjer det ikke er behov for som har slitt «big time» og vil skades ytterligere. Oljeindustrien er et klart eksempel på det, sier Hjelde.

– Omsorgssvikt

I begynnelsen av februar solgte Hjelde og Acini seg helt ut av et av Norwegians obligasjonslån, ifølge ham selv den eiendelen som passet minst med deres bærekraftsprofil.

– Er det i det hele tatt aktuelt for deg å investere i for eksempel olje?

– Nei. Det har det heller ikke vært på 20 år.

– Selv ikke om du skulle vite med sikkerhet at du kan tidoble pengene?

– Aldri. Men jeg tror jeg kan tidoble dem et sted i et av de ti andre selskapene vi eier.

Han mener politikere og næringslivet ikke tenker lange nok linjer for landets fremtid.

– Vi bør satse mer på havvind og hydrogen. Vi er et kraftsenter i Europa og har en kjempemulighet foran stuedøren vår, sier Hjelde.

Investoren er ikke overbegeistret for oljebransjen og mener Equinor er det verste selskapet i Norge.

– De står for CO2-utslipp på rundt 250 millioner tonn i året som er over fem ganger det fastlands-Norge slipper ut. I tillegg har de landets største propagandaapparat som de bruker til å forsinke et grønt skifte.

– Men Equinor er vel det oljeselskapet som satser mest på grønn energi med havvindparker som Doggerbank og Hyvind Tampen?

– Equinors fornybare satsing utgjør mindre enn fem prosent av virksomheten. Det er som å ha en familie på 20 barn og trekke frem den ene som har startet på universitetet, mens de andre 19 er tiltalt for omsorgssvikt.

Informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Equinor sier de venter å tidoble fornybarproduksjonen innen 2026. Så langt har Equinor investert tre milliarder dollar i fornybar energi.

– Equinor er et stort selskap, så selv med store investeringer på et nytt område så tar det tid før det er en stor del av selskapet, sier Glad Pedersen.

– Equinor vil både vokse betydelig innenfor fornybar energi og produsere olje og gass med stadig lavere utslipp. Begge deler er nødvendig for å løse klimakrisen, sier han.

Som følge av koronakrisen har Equinor tatt ned sine investeringer fra 10–11 milliarder dollar til 8,5 milliarder dollar for inneværende år, tilsvarende 20 prosent. Investeringsplanene på 0,5-1,0 milliarder dollar i fornybart fastholdes, ifølge Bård Glad Pedersen.

– Den indikasjonen vi har gitt på inneværende år og opptrappingen fremover er ikke endret, sier han.

I februar la Equinor frem ambisjoner om å bli karbonnøytral innen 2030 og halvere de samlede utslippene fra energiproduksjon, inkludert forbruket, innen 2050.

– Jeg synes de burde skifte til grønt med en gang. Vi skal selvfølgelig produsere alt som står der allerede. Det tar tid å omstille verden, men alle nye investeringer burde gå til grønn energi. Når det gjelder kapitalallokering til Norges fremtid, så mener jeg ikke olje er en klok beslutning.

Produserer masker i Kenya

I tillegg til børsnoterte investeringer har Hjelde også gått inn i, og også selv startet, en rekke mindre bedrifter. Blant annet et selskap for utdannelse av programmerere, et selskap for å koble personer over 50 år til oppstartsbedrifter og et for presentasjoner for virtuelle møter.

Særlig har han brukt mye tid på prosjekter i Kenya hvor Acini og en lokal partner har startet yrkesskole, primært for hotellfag og frisører, men også sømfag. Sømskolen har kommet lokalbefolkning til gode under koronakrisen.

Der har de nå delt ut 73.000 ansiktsmasker gratis.

– Vi produserer rundt 2000 ansiktsmasker per dag. Den siste uken har vi begynt å gi regelmessig til politiet, sier Hjelde, som forklarer at det er påbudt å bruke maske i området og at politiet bøtelegger de som ikke bruker det. Det rammer særlig de fattigste.

Ifølge investoren deler politiet nå ut ansiktsmasker i stedet for bøter.

– Vi har også satt opp vaskestasjoner rundt om i fattigere områder. Vi dekker vel 30.000-40.000 innbyggere, sier han.

Totalt er de nå 35 egne ansatte i Kenya etter rundt to år i drift.

– Min egen unnskyldning

Som DN tidligere har skrevet har Hjelde krydret sin portefølje med investeringer i bitcoin. Ved utgangen av året hadde Acini Capital kryptovaluta for rundt 7,8 millioner kroner. Denne verdien var lavere en anskaffelseskosten, men er trolig en del høyere i dag da bitcoin har steget 40 prosent i år.

Som bærekraftsinvestor sier Hjelde det er et kjempedilemma å ha bitcoin.

– Du tenker ikke at dere er med på å holde kullkraft i live i Kina, så minere kan utvinne bitcoin?

– Nei, vi gjør ikke det. Jeg ser på dette som en utfordring av dagens finanssystemer og en bevissthet for å følge med på hvordan fremtidens finanssystemer kommer til å bli. Vi handler ikke masse. Tenker du rent energiforbruk er det ny aktivitet i markedet som står for det. Så kan du kalle det min egen unnskyldning, men dette er et mulig alternativ for fremtidens finanssystemer, sier Hjelde.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.