– Å punche regnskap blir snart overflødig, sier Benedicte Schilbred Fasmer, leder for bedriftsmarked i DNB.

Hun er med gründerne Erik Axel Nielsen (36) og Christoffer H. Isaksen (33) i Luca Labs, som har utviklet en skybasert tjeneste for småbedrifter som er kunde i banken: Nettbank og regnskapsprogram på ett sted, med én innlogging.

På nettsiden kan en kunde for eksempel lage faktura og sende den elektronisk til en kunde. Eller ta bilde av en kvittering og dermed bokføre en kostnad. Nettbanken og regnskapet blir sydd sammen ved bruk av sanntidsinformasjon.

– I fremtiden vil en håndverker kunne sette seg i bilen med mobilen på slutten av arbeidsdagen og sende ut en faktura bare med noen tastetrykk, sier Fasmer.

Samarbeidet mellom DNB og Luca Labs ble kjent i sommer og om kort tid lanseres tjenesten. Banken har nesten hver tredje norske bedrift som kunde.

Flere banker har planer for å smelte sammen nettbank og regnskap:

  • Sparebanken Vest har lansert et samarbeid med gründerselskapet Folio og har et sky-basert regnskap i nettbanken klart i løpet av vinteren.
  • Sbanken skal lansere en egen nettbank for småbedrifter og vil koble på flere eksterne regnskapsprogrammer.

«En megatrend»

Seriegründer Henrik Lie-Nielsen (41) i Bergen har startet flere selskaper innen finansiell teknologi og forklarer hvorfor de nye tjenestene handler om mer enn å samle bedriftenes nettbank og regnskap.

– I fremtiden kan alle oppgavene gjøres på ett sted og bankene risikerer å miste rollen som en strategisk økonomisk rådgiver. Hvis du finner all kontoinformasjon inne i regnskapet, trenger du ikke lenger banken. Med mindre regnskapet ligger hos banken, sier Lie-Nielsen.

Seriegründer Henrik Lie-Nielsen i Bergen tror flere banker kaster seg inn i regnskapsmarkedet delvis i frykt for å miste kundene til aktører utenfor bankene.
Seriegründer Henrik Lie-Nielsen i Bergen tror flere banker kaster seg inn i regnskapsmarkedet delvis i frykt for å miste kundene til aktører utenfor bankene. (Foto: Paul S. Amundsen)

Endringene drives frem av endringene i bankmarkedet med betalingstjenestedirektivet PSD2 – som gjør at bankene må dele kunde- og kontoinformasjon med tredjeparter i Norge og utlandet.

– Dette er en megatrend i bankmarkedet. I løpet av få år er banktjenester og regnskap fullintegrert og aktørene som er nærmest kundene, vil tjene mest penger, sier Lie-Nielsen.

Han er ikke medeier i de nye regnskapsprogrammene som sys sammen med nettbanken, men har blant annet gått inn med penger i et selskap som lager faktura digitalt og gir brukeren automatisk finansiering og kassakreditt.

Prislisten ikke klar

Leder Vegard Erstad i Sbanken Bedrift har ansvar for å utvikle en helt nettbasert bank spesialtilpasset små bedrifter. De vil komme med en løsning flere måneder etter at DNB er ute i markedet med sitt regnskapsprogram i høst, men kundene får flere valg.

– Vi utvikler en plattform der man kan koble på enkle og rimelige regnskapsprogrammer og vi låser det ikke til én aktør, sier Erstad, og legger til:

– I dag bruker bedriftseiere alt for mye tid på å hente opplysninger i nettbanken og punche det inn i regnskapet, ofte manuelt. I fremtiden kommer tallene frem i «realtid», sier han.

Hverken Sbanken eller DNB har bestemt seg for hvor mye de nye regnskapsløsningene skal koste for bedriftene.

DNB er allerede i gang med å presentere det nye regnskapsprogrammet for et lite knippe testkunder, og de får bruke den nettbaserte tjenesten helt gratis.

– Nå samler vi mye erfaringer og det vil avgjøre når vi lanserer bredt, sier Fasmer.

– Hva blir kostnaden for bedriftene ved lansering?

– Prisene er ikke satt ennå. Det blir ikke gratis, men jeg er helt sikker på at dette for de fleste blir billigere enn å ha ekstern regnskapsfører, i tillegg til banken, sier hun.

Benedicte Schilbred Fasmer i DNB har ikke bestemt hva den nye tjenesten for småbedriftene skal koste. Her med Christoffer H. Isaksen (til venstre) og Erik Axel Nielsen i Luca Labs.
Benedicte Schilbred Fasmer i DNB har ikke bestemt hva den nye tjenesten for småbedriftene skal koste. Her med Christoffer H. Isaksen (til venstre) og Erik Axel Nielsen i Luca Labs. (Foto: Javad Parsa)

Bokføring et «ork»

Så langt har ikke bankene hisset på seg regnskapsmedarbeidere som får mindre å gjøre hvis bedriftseiere tar over det meste av bokføringen selv.

– Bokføring er et ork for de aller fleste, sier Fasmer, og legger til:

– Også hos regnskapsførere er det vår opplevelse at de gjerne vil bruke mindre tid på bokføring og frigjøre tid til rådgivning.

Bransjeforeningen Regnskap Norge sa tidligere i år at 45 prosent av manuelle oppgaver vil bli automatisert innen fem år, ifølge et debattinnlegg i VG.

De to gründerne i Luca Labs kom på ideen for et regnskapssystem i nettbanken for litt over ett år siden.

– Vi ble overrasket over hvor tungvint bokføring er, og systemene innen nettbank og regnskap «snakker» ikke sammen. Det var enkelt å samle alle prosessene på ett sted. Det er fremtiden, sier Erik A. Nielsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tidligere Rema-kjøpmann: - Utrolig at det går an å behandle folk på den måten
Jan Knut Einarsen hadde drevet Rema-butikken i over 26 år og hadde planer om at sønnene skulle overta driften. Men Rema ville noe annet. - Jeg er fryktelig skuffet, sier han.
02:28
Publisert: