Tidlig fredag morgen samlet styreleder Dag Mejdell de ansatte i Sparebank 1 SR-Bank til allmøte i bankens hovedkontor i Stavanger sentrum. Ved siden av han sto bankens nye toppsjef, Benedicte Schilbred Fasmer som tar over fra nyttår etter konsernsjef Arne Austreid. Bare en halvtime tidligere var sjefsbyttet offentliggjort via Oslo Børs.

Siden august har Schilbred Fasmer vært i en prosess rundt jobben.

– Det har gått ganske raskt egentlig, sier Schilbred Fasmer til DN.

– Har det vært et vanskelig valg?

– Det er en mulighet som ikke kommer hver dag. Hvor ofte er det da; en slik spennende jobb i Norge og på Vestlandet.

Banken med rundt 1300 ansatte er Norges fjerde største bank etter DNB, Nordea og Danske Bank. Banken har en forvaltningskapital på 280 milliarder kroner, opp fra 135 milliarder kroner i 2010. De siste årene har banken ekspandert kraftig oppover Vestlandet, i Agder-fylkene og nå sist i Oslo-regionen.

Vil diversifisere

Som oljefylket Rogalands suverent største bank har Sparebank 1 SR-Bank merket nedturen i oljebransjen både det siste halve året og under sist oljekrise i 2014–2016. Særlig har selskapet tatt nedskrivninger på utlån til supplyskipsredere langs kysten. I årets seks første måneder tok banken nedskrivninger på til sammen 1,4 milliarder kroner mot 30 millioner kroner året før. Banken har god soliditet med en kjernekapitaldekning på 18,3 prosent. Overfor Dagens Næringsliv er Schilbred Fasmer forsiktig med å komme med programerklæringer men understreker at vekst og diversifisering er viktig.

– Jeg tror at for en bank når du tenker risiko er det å ha diversifisering ganske viktig. Det gir deg også kraft til også å ta seg av den næringen som er sterk lokal. Men det å bredde seg både geografisk og bransjemessig er viktig, sier hun.

– Synes du SR-Bank har vært for tungt eksponert mot oljebransjen?

– Jeg tenker at som bank er man et naturlig speilbilde av en region. Men så er det klart at når oljebransjen og oljeservice har fått slike store problemer, kombinert med at de er så sterke i denne regionen, slår det hardt inn i denne banken. Det er helt naturlig, men derfra til å si at den har vært for tung blir ikke riktig, sier hun.

Intern kandidat

– Styret er av den oppfatning at Benedicte Schilbred Fasmer er den rette kandidaten til at det også fremover skapes gode resultater gjennom tillit, samarbeid og dialog med kunder, medarbeidere og tillitsvalgte, sier styreleder Dag Mejdell i en melding.

Fra interne rekker er det Inge Reinertsen, konserndirektør for økonomi og finans, som har vært ansett som den fremste kandidaten. Med valget av Schilbred Fasmer er det første gang i moderne tid at banken har valgt en toppsjef utenfor Rogalands grenser. Hun kommer nemlig fra Bergen.

Forlot DNB etter jobbkamp

Schilbred Fasmer kommer fra stillingen som konserndirektør for bedriftsmarked i Fremtind Forsikring. Men hun er mest kjent fra tiden som konserndirektør i DNB. Hun sluttet i fjor høst i Norges største bank etter tre år som konserndirektør for bedriftsmarked i banken. Da tapte hun kampen om jobben som sjef for Corporate Banking til Harald Serck-Hansen.

Privat er Fasmer Schilbred gift og bor på bondegård ti minutter utenfor Bergen. Hun har to voksne barn og fire fosterbarn. De siste syv årene har hun pendlet til Oslo. På gården har ekteparet 60 hester og 100 villsauer. Hestene har ektemannen tatt seg av.

– For meg har det vært børsbjeller og sauebjeller, sier Schilbred Fasmer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.