Christen Sveaas sitt investeringsselskap Kistefos leverte i fjor et rekordresultat på 1,9 milliarder kroner før skatt.

Det er Sveaas meget fornøyd med, og lar noen ekstra millioner drysse på konsernsjef Bengt A. Rem. Den ferske årsrapporten til Kistefos viser at Rem fikk utbetalt 23,6 millioner kroner i lønn og bonus i fjor. Nesten alt er bonus, bekrefter eier og styreleder Sveaas.

– Kistefos hadde rekordresultat i 2018 og rundt 20 millioner er bonusen, sier Sveaas til DN.

Tredoblet bonusen

Bengt A. Rem er utdannet revisor og begynte for alvor sin karriere da han startet i Kjell Inge Røkke sitt Aker i 1995. Han spilte en sentral rolle under redning av selskapet i 2003. I 2009 gikk han til en toppstilling i det da nystartede meglerhuset Arctic Securities.

Siden januar 2015 har han vært konsernsjef i Kistefos, og er styreleder i en rekke selskaper som er kontrollert av Kistefos.

Ifølge årsrapporten har han en bonusavtale basert på innsatselementer og verdiutvikling. Til sammenligning fikk Rem i 2017 utbetalt lønn og bonus på rundt åtte millioner kroner.

Det samme året leverte Kistefos et resultat før skatt på 393 millioner kroner, langt unna fjorårets milliardoverskudd. Den store endringen skyldes i hovedsak gevinster på 2,48 milliarder kroner fra da det Kistefos-kontrollerte offshorerederiet Viking Supply Ships solgte tre isbrytere.

Også høyere ratenivå og aktivitet i Western Bulk og god inntektsvekst i Advanzia Bank blåste godt med liv i resultatene til Kistefos.

Setter av store beløp til praktbygg

Regnskapet viser at Kistefos også har avsatt 328 millioner kroner til gaver og sponsorater som skal utbetales over de neste fem årene.

Christen Sveaas sier at mesteparten av disse pengene skal gå til det nye praktbygget «The Twist» ved Randselven i Jevnaker og til Kistefos-museets driftsfond. Byggingen av «The Twist» vil koste 200 millioner kroner. Etter at det er åpnet kan publikum trave rundt i en kunsthall på 1000 kvadratmeter som er tilknyttet Kistefos-museets store skulpturpark og kunstutstillinger.

Sveaas sier at en del av beløpet også er satt av til stipendordninger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Du må̊ virkelig jobbe hardt og seriøst hvis du skal lykkes. Så det er perfekt for jenter
Hva er den største myten om finansbransjen?
01:40
Publisert: