Jubelen sto nylig i taket hos et lite teknologimiljø i Bergen, kalt Quantfolio. Selskapet er ett av 13 fra hele Europa som får presentere nyskapende finansiell teknologi under messen Money 20/20 i København i slutten av juni.
– Bare selskaper med genuint nye ideer får presentere på scenen. Det er klart vi er stolte, sier salgsdirektør Jan Åge Skaathun.
Quantfolio utvikler programvare for en ny robotrådgiver, og den skal gi kundene automatiserte og enkle spareråd. Skandiabanken kjøpte 40 prosent av selskapet for en ukjent sum tidligere i år. Teknologien skal bli en viktig del av bankens fremtidige sparetilbud, i tillegg til å samle aksje- og fondssparing på ett sted.
Bankene kjemper om å levere nye spareløsninger og apper tilpasset mobiltelefonen.
– Neste steg blir å gjøre sparing mer tilgjengelig. Vi vil presentere en nyhet om kort tid, sier Christoffer Hernæs, leder for innovasjon og utvikling i Skandiabanken.
Strømmer til ny spareapp
DNB lanserte appen «Spare» for to uker siden og hittil har cirka 75.000 kunder lastet den ned på mobiltelefonen. For Norges største bank er appen et våpen i kamp med helt nye aktører når bankmarkedet gjøres mer tilgjengelig fra neste år. I tillegg er appen åpen for kunder både i og utenfor DNB når aksjesparekonto lanseres om kort tid.
– Målet er å vekke massene, sier Trond Bentestuen, leder for personmarked i DNB.
Han har tidligere kalt aksjesparekonto for «tiårets viktigste nyhet for dem som sparer i aksjer og fond». Det er en viktig grunn til at appen ble lansert før sommeren i år.
– I en overgangsperiode kan nordmenn samle aksjer og fondsandeler skattefritt og velger selv leverandør. Vi tror det vil føre til betydelig flytting av midler når markedet åpnes, sier Bentestuen.
Det er ventet at myndighetene gir klarsignal for aksjesparekonto før sommeren.
– Vi håper å være i gang i løpet av juni, sier Bentestuen.
DN skrev nylig at overgangsordningen gir mulighet for å kvitte seg med dyre og dårlige fond uten at det utløser skatt. KLPs beregninger viste at samlet gevinst i fond er 47 milliarder kroner og at nordmenn derfor kan spare 14 milliarder kroner i skatt.
Internasjonal konkurranse
DNB risikerer et gruppesøksmål fra 180.000 kunder i fondet DNB Norge, ledet av Forbrukerrådet. Nylig sa lagmannsretten ja til søksmål for kunder som mener de har betalt for høye kostnader.
– Den saken går sin gang. Det har ikke noe påvirkning på lanseringen, sier Bentestuen.
DNB tilbyr for første gang sparing i egne og andres fond på ett sted gjennom den nye spareappen.
– Det er en posisjonering for nær fremtid. Vi tror mobil sparing vil bli dominerende, sier Bentestuen.
Det nye internasjonale bankdirektivet PSD2 blir innført fra neste år.
Enkelt forklart vil direktivet føre til at kontoinformasjon i bankene skal gjøres tilgjengelig for alle finansaktører. Både aktører fra inn- og utland vil kjempe om å tilby nordmenn nye bank- og spareprodukter.
Nordea er blitt partner i den nye spareappen Spiff, som vil bli lansert i løpet av noen uker. Den vil inneholde enkle sparetilbud, men ikke aksjesparekonto.
– Det vil trolig ikke være med som element i første versjon. Dette er imidlertid en app som skal utvikles og forbedres kontinuerlig, sier informasjonssjef Christian Steffensen i Nordea.
Danske Bank har lansert spareappen June i hjemlandet, men har ikke klar en lanseringsdato i Norge.
Gjør mer for bankene
Jan Åge Skaathun i Quantfolio jobber tett sammen med gründer Henrik Lie-Nielsen i Stacc – et selskap som leverer kjernesystemer til banker og finansieringsselskaper og som har internasjonale ambisjoner.
Stacc har blant annet utviklet et forenklet it-system for Brage Finans i Bergen, der Sparebanken Vest er hovedeier. Systemet samler tjenester innen lån, leasing og innskudd på én plattform.
– Vi sitter i Bergen og har globale briller på. I våre selskaper handler det om å løse et problem i det norske markedet, og finne en løsning som har potensial også i utlandet. På den måten kan norsk fintechmiljø konkurrere om infrastruktur globalt, sier Lie-Nielsen.