I begynnelsen av oktober la børsnoterte Bewi i Trøndelag inn et bud på emballasje- og isolasjonsprodusenten Jackon Holding i Fredrikstad.

Budet på Jackon var på mellom 3,1 og 3,6 milliarder kroner, der den høyeste prisen ville gjelde dersom familiene takket ja til aksjer fremfor penger i lommen.

Den ene eiergrenen, familiene Solgaard og Bergstøl, valgte oppgjør i kontanter på 1,55 milliarder kroner, minus gjeld.

Den andre eiergrenen, Akselsen-familien, som gjennom investeringsselskapet Haas as sitter på 50 prosent av aksjene i Jackon, valgte å si ja til det høyere tilbudet om betaling i form av Bewi-aksjer. Dette tilbudet innebar betaling i aksjer for 1,8 milliarder kroner, minus gjeld.

Akselsen-familien fikk dermed en premie på 250 millioner kroner for å ta oppgjøret i aksjer.

Papirgevinst på 700 mill.

Fratrukket gjeld får Akselsen-familien aksjer for knapt 1,48 milliarder kroner, til kurs 45,99 kroner, satt som volumveid gjennomsnitt av Bewis aksjekurs på Oslo Børs de siste 14 dagene før aksept på budet. Det tilsvarer rundt 17 prosent av aksjene i Bewi.

Bewi-kursen steg bratt etter budet, og nådde nesten 79 kroner på det meste, før den falt noe. Ved stengetid på Oslo Børs fredag ble aksjen handlet for 67,60 kroner.

Det vil si at verdien av Akselsen-familiens aksjepost er opp nær 47 prosent på fire måneder, som tilsvarer en papirgevinst på nesten 700 millioner kroner.

Akselsen-familien gikk imidlertid med på en bindingstid på aksjene, på 12 måneder. Gevinsten er dermed avhengig av kursutviklingen det neste året.

Legger man til Akselsen-familiens premie på 250 millioner kroner for å ta oppgjøret i aksjer i stedet for kontanter, er gevinsten på 950 millioner kroner, sammenlignet med hva de ville fått dersom de valgte kontanter.

Går inn i styret

I Akselsen-familien er eierskapet konsentrert til Andreas M. Akselsen, hans søster og hans far. Familien var raskt ute og takket ja til budet fra Bewi.

Familiens talsmann, Andreas M. Akselsen, er nå på vei inn i styret i Bewi, og han ble denne uken nominert av valgkomiteen foran den ekstraordinære generalforsamlingen 16. februar.

«Basert på Haas as' eierandel i selskapet, og den industrielle kompetansen Haas as representerer, har valgkomiteen foreslått at Andreas M. Akselsen velges som nytt medlem av Selskapets styre med virkning fra gjennomføringen av kjøpet av Jackon Holding as», skriver Bewi i innkallingen.

Akselsen har ikke besvart DNs henvendelser, men han har tidligere uttrykt ønske om aktivt eierskap i Bewi.

«Vi mener nå det er industrielt og strategisk riktig for Jackon å teame opp med Bewi. Vi ønsker å fortsette å være aktive eiere, og ser frem til å fortsette å bidra til utvikling av Jackon», skrev Akselsen i en melding til DN like etter at budet ble akseptert i oktober.

Bewi-sjef Christian Bekken, som representerer Bewis dominerende eierfamilie, roste da Akselsen og sa han var imponert over jobben familien har gjort som industribyggere.

Kompisene Jacob Solgaard og Konrad Akselsen etablerte Jackon i 1956. I dag er det andre og tredje generasjon i de respektive familiene som sitter på aksjene. Jacob Solgaards etterkommere heter i dag Solgaard og Bergstøl, og totalt ni av Solgaards arvinger sitter med Jackon-aksjer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.