Den amerikanske obligasjonsguruen Bill Gross langer nok en gang ut mot verdens sentralbanker.

Nå advarer han om truende renteøkninger og skaden dette kan påføre en global økonomi nedtynget av gjeld, skriver CNBC.

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) har allerede økt renten fire ganger siden desember 2015.

Etter snart ti år med rekordlave renter og gigantiske støttekjøp av obligasjoner, er flere sentralbanker, med Fed i spissen, begynt med gradvise renteøkninger og slanking av sine svulmende balanser. Dette skjer samtidig som lønningene øker forsiktig og den økonomiske veksten er moderat.

Høyere kortsiktige renter vil øke kostnadene på bedriftenes og enkeltpersoners kortsiktige gjeld.

I USA alene er husholdningenes gjeld 14.900 milliarder dollar (cirka 120.000 milliarder kroner) bedriftene skylder 13.700 milliarder dollar (110.000 milliarder kroner).

– Mens myndigheter og det amerikanske finansdepartementet har råd til den ekstra utgiften, vil gjeldstyngede selskaper og privatpersoner i mange tilfeller ikke ha det, skriver Gross.

«Kan bli stygt»

I sitt månedlige «Investment Outlook» for juli skriver Gross at han frykter sentralbankene vil sende hele verdensøkonomien inn i resesjon hvis rentene skrus opp.

Gross sammenligner sentralbankene med en alkoholiker som lover «edruelighet rett rundt hjørnet». 

Han frykter at slutten på den ekstraordinære pengepolitikken kan bli stygg, til tross for sentralbankenes tro på at de kan avslutte «en evighet» med ekstraordinære stimulanser uten store konsekvenser.

«Forvrengt kapitalisme»

Gross mener prisen for sentralbankenes trang til å styre etter harde og strenge regler når de skal stramme inn politikken har «forvrengt kapitalismen slik vi en gang kjente den», med ukjente konsekvenser som lurer i det skjulte de kommende år.

– Tiltroen til historiske modeller i en periode med ekstraordinær pengepolitikk bør gi et vink om forsiktighet, skriver Gross.

I fjor høst advarte Bill Gross om at finansmarkedene var blitt et eneste stort kasino, og at sentralbankenes nullrentepolitikk truet hele kapitalismen.

Dårlig år

Bill Gross skaffet seg sitt renommé som grunnlegger av Pimco på begynnelsen av 70-tallet. På et tidspunkt forvaltet Pimco verdens største obligasjonsfond. På sensommeren 2014 vakte det sterk oppsikt da Gross ble sparket fra selskapet.

I stedet begynte han i hedgefondet Janus Capital. Der forvalter han det 2,1 milliarder dollar store Janus Henderson Global Unconstrained Bond Fund, som har underprestert hittil i år med en avkastning på 1,93 prosent, mot 2,71 prosent for «Bloomberg Barclays U.S. Aggregate Bond-indeks», ifølge Morningstar. Gross har advart investorene mot å investere i aksjer og obligasjoner, og i stedet anbefalt realinvesteringer som eiendom.(Vilkår)

Markedene venter i spenning på når perioden med lave renter skal ta slutt