Allerede i januar begynte nyheten om den sjenerøse gaven å dukke opp i albansk presse.

«Svensk millionær donerte 5,5 millioner euro til pensjonistpar i Albania», skrev den albanske TV-kanalen Top Channel. Avisen Daily Xing skrev om historien som «forundrer hele Albania» og som har ført til mistanker fra politiet.

Onsdag skriver Sveriges Television (SVT) at Biltema-eier Sten Åke Lindholm etterforskes for hvitvasking av albansk politi. Lindholm skal ha overført 55 millioner svenske kroner fra en konto i Sveits til to nyopprettede kontoer i Albania. Ifølge SVT eies de to kontoene av familiemedlemmer til en person i Biltemas toppledelse.

Kanalen skriver at dersom overføringen er knyttet til den aktuelle sjefens stilling i Biltema, er det mulig at overføringen burde vært inntektsbeskattet i Sverige.

Skulle dekke sykehusregninger

Biltema-gründer Sten Åke Lindholm har forklart at pengeoverføringen var en gave, og Biltemas markedssjef, Johan Gerdevåg, gjentar dette i en epost til SVTs nyhetsredaksjon Uppdrag Granskning.

– Sten-Åke Lindholm er ikke involvert i noen som helst hvitvasking i Albania, skriver Gerdevåg til SVT.

To domstoler i Albania har allerede besluttet å beslaglegge verdiene som er overført.

Biltema opplyser til SVT at pengene var en gave som skulle brukes på boligkjøp og sykehuskostnader. Av en albansk domstolsbeslutning fremgår det at omtrent ni millioner svenske kroner har gått til kjøp av leiligheter, mens kun 100.000 kroner er brukt på sykehuskostnader.

Det er ikke oppgitt hva de resterende 45 millioner svenske kronene er brukt til.

SVT sender en reportasje om saken onsdag kveld.

Bygget opp milliardkonsern

Sten Åke Lindholm startet Biltema fra et kjellerlokale i Linköping i 1963, og er idag blant Sveriges aller rikeste personer.

Biltema er en av Sveriges raskest voksende handelsforetak, og har nå over 140 varehus i de nordiske landene.

Ifølge SVT har Sten-Åke Lindholm de siste fem årene tatt ut rundt fem milliarder svenske kroner i utbytte fra det hollandsk-registrerte morselskapet Biltema BV.

Lindholm utvandret til Sveits rundt årtusenskiftet og er idag registrert bosatt i skilandsbyen Crans Montana i Sør-Sveits. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.