Svenske Ekobrottsmyndigheten har tirsdag tatt ut tiltale mot tidligere Swedbank-sjef Birgitte Bonnesen for grovt bedrageri og markedsmanipulasjon.

Bakgrunnen for tiltalen er en rekke avsløringer av hvitvaskingsskandaler og medfølgende etterforskning av Swedbank-sjefen.

– Forbrytelsen består i at den tidligere konsernsjefen enten forsettlig eller grovt uaktsomt, i allmennheten eller blant selskapets interessenter, spredte villedende informasjon om bankens tiltak for å forebygge, avdekke, forebygge og rapportere mistanker om hvitvasking av penger i Swedbanks virksomhet i Estland, sier påtaleansvarlig og etterforskningsleder Thomas Langrot i Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.

Langrot har også sekundært tatt ut tiltale om grov markedsmanipulasjon.

– Den viktigste effekten er det store kursfallet i Swedbankaksjen etter avsløringene, sier han.

Bonnensens advokat, Per E Samuelson, sier til nyhetsbyrået TT at hans klient er uskyldig i anklagene om grovt bedrageri og deling av innsideinformasjon. Advokaten vil dog avvente med å gi ytterligere kommentarer til han har gjort seg kjent med tiltalen.

– Det er klart at vi nekter for lovbruddet, men jeg kan ikke kommentere noe jeg ikke kjenner innholdet i, sier han.

Fikk sparken i 2019

Bonnesen fikk sparken som toppsjef i Swedbank i mars 2019. Hun fikk heller ikke sluttpakke fra selskapet, men slapp erstatningskrav fra banken. Banken aksepterte en bot på fire milliarder svenske kroner fra myndighetene i etterkant av hvitvaskingsskandalen.

I årsrapporten for 2019 fremgår det at Birgitte Bonnesen skulle få 26,6 millioner svenske kroner i «erstatning ved oppsigelse», ifølge Dagens Industri. På bakgrunn av undersøkelser gjort av det svenske og estiske Finanstilsynet, samt advokatfirmaet Clifford Chance, besluttet Swedbank å kansellere sluttpakken i sin helhet.

Det var SVT-programmet «Uppdrag granskning» som først avslørte at kontoer i Swedbank kan ha blitt brukt til omfattende og systematisk hvitvasking i nærmere et ti år. Etter avsløringene raste aksjekursen til Swedbank, og Bonnesen klarte heller ikke å berolige markedet.

I etterkant av at hun fikk sparken, sa Bonnesen at hun ikke hadde gjort noe feil.

– Jeg har vært i banken i mer enn 30 år og er stolt over alt jeg har gjort i banken, sa hun til Expressen.

Ratingfall

I etterkant av boten ble den svenske banken nedgradert av S&P Global Ratings. Nedgraderingen kom fordi bankens ledelse ikke levde opp til den standard som ratingbyrået venter fra ledelsen i en av verdens høyest ratede banker. S&P Global Ratings mente da at det ville ta tid før banken fikk på plass et system og en kultur som er god nok til å oppfylle kravene i regelverket(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.