Mandag ettermiddag norsk tid nådde én bitcoin en verdi på 19.722 dollar, en ny rekord for kryptovalutaen. Ifølge Bloomberg var den forrige toppnoteringen 19.511 dollar.

Siden begynnelsen av september har bitcoin-kursen steget kraftig, og er nesten doblet bare på et par måneder.

Den nye rekorden kommer etter en aldri så liten korreksjon forrige uke, da bitcoin-kursen falt rundt ti prosent mot slutten av uken.

– Korreksjonen varte ikke lenge, slår analytiker Craig Erlam i Oanda fast overfor Bloomberg. Han har et kortsiktig kursmål på 20.000 dollar for bitcoin.

Klare grunner

Bitcoin ble først innført i 2009, men det tok lang tid før verden fikk øynene opp for kryptovalutaen. Det var først i 2017 det tok fullstendig av. Ved årsskiftet var én bitcoin verdt rundt 1000 dollar, men i løpet av året steg verdien nesten 1700 prosent.

Den nådde toppnivået 16. desember 2017 med en kurs på rundt 19.500 dollar. Så falt bitcoin kraftig. Vinteren 2019 var den nede rundt 3500 dollar. Siden har den gått som en berg-og-dal-bane, før den nå har nådd en ny toppnotering.

Ifølge seniorøkonom og daglig leder i kryptoselskapet Arcane, Torbjørn Bull Jenssen, er det klare grunner til oppgangen den siste tiden.

– En av de viktigste faktorene til oppgangen er at store, institusjonelle investorer begynner å ta posisjoner, men også at de går ut i media og forteller om det. Bakteppet er en realøkonomi som er rammet av korona, men også pengetrykking i kjempeskala, sa han til DN tidligere i november.

Tror Bitcoin blir «Gull 2.0»

Bitcoin er siden begynnelsen av 2018 regnet som den dominerende kryptovalutaen, og heller ikke den slapp unna da korona traff markedene i mars og april. På det laveste i år, 12.mars, var én bitcoin verdt 4879 dollar. Kursen har steget rundt 275 prosent siden den gang.

– Vår tese er at bitcoin er gull 2.0, og at den vil forstyrre gull. Og hvis den gjør det, må den ha en markedsverdi på 9000 milliarder dollar. Så vi tror bitcoin en dag kan prises til 500.000 dollar per bitcoin, sier grunnlegger Tyler Winklevoss av handelsplattformen Gemini til CNBC.

Gull er sett på som en sikker investering, og blir brukt som en trygg havn for investorer i usikre tider.

DN har tidligere i år omtalt at det børsnoterte selskapet Microstrategy plasserte halvparten av sin kontantreserve i bitcoin. I løpet av høsten har også betalingsløsningsselskapet Square, etablert blant annet av Twitter-gründer Jack Dorsey, kjøpt 4709 bitcoin for til sammen 50 millioner dollar. Sjef for investeringer hos investeringsgiganten Blackrock har på sin side sagt at bitcoin kan erstatte gull.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.