– Jeg kjører Tesla, selvfølgelig, sier Carsten Hjelde.
Han bygger skole i Kenya, skal bygge eget hus som produserer mer strøm enn det forbruker og investerer kun i selskaper han mener er bærekraftige – og kryptovaluta.
Det betaler seg. Klekkelig.
Mener alle burde ha litt kryptovaluta
I fjor tjente 49 år gamle Carsten Hjelde 115 millioner kroner før skatt gjennom selskapet Acini Capital. Acini er familieeid, og kontrollert 52 prosent av Carsten Hjelde som er ansvarlig for investeringene.
I familieselskapets portefølje har Hjelde sneket inn litt kryptovaluta som et veddemål på fremtiden.
– Jeg mener egentlig at alle burde ha bitte litte granne av det i sin portefølje, sier Hjelde.
Ifølge årsregnskapet har Acini Capital kjøpt kryptovaluta for ni millioner kroner. Ved utgangen av året var disse verd 28 millioner kroner. Siden den gang har markedsverdien til alle kryptovalutaer i omløp falt med 60 prosent.
– To ting kan skje med kryptovaluta. Det kan enten gå til null, noe jeg ikke tror vil skje, eller så kan det gå opp til veldig store verdier, sier Hjelde.
Han vil ikke si hvilke kryptovalutaer selskapet har investert i, men sier det er en sammensetning av de største målt i markedsverdi.
Den desidert største kryptovalutaen, bitcoin, er av noen kalt en helt revolusjonerende teknologi, mens sentralbankenes sentralbank har kalt det en boble, ponzisvindel og miljøkatastrofe.
Produksjon av bitcoin bruker nå mer energi enn Sveits.
– Det er et kjempeproblem, men jeg tror det er en midlertidig sak og det kan ikke vedvare. Det er så mye penger og ressurser inne i dette. Jeg tror noen smarte hoder klarer å finne en måte å drive dette videre på, sier Hjelde, som er overbevist om at kryptovaluta vil bestå i en eller annen form.
– Men det blir aldri en global valuta?
– Jo, det kan godt hende det blir det. Det er mange som har etterlyst en global valuta, sier han.
Megautbytte
Over halvparten av resultatet til Acini kommer fra salg av aksjene i selskapet Biomega Group som lager proteiner og olje fra hode, rygg og innmat fra laks. Hjelde har selv jobbet i selskapet de siste10 årene og solgte for et år siden Acinis aksjepost på litt over 50 prosent av selskapet.
56 millioner kroner av resultatet kommer fra børsnoterte selskaper og obligasjoner, der kursoppgang i John Fredriksens oppdrettsselskap Marine Harvest og industriselskapet Borregaard står for nær sagt all urealisert gevinst.
– Vi mener Marine Harvest er selskapet med mest tydelig bærekraftsretning. De begynner å få en del av anleggene sine sertifisert etter ASC-standard (uavhengig sertifiseringsprogram for ansvarlig havbruk, red.anm.). Når kunder ser at produkter er dokumentert på bærekraft vil i hvert fall vi fra Europa foretrekke den varen fremfor en annen, sier Hjelde.
Regnskapet viser at Hjelde har tatt ut hele 44 millioner kroner i utbytte. Det tilsvarer over en tredjedel av resultatet.
– Hva skal det brukes til?
– Det vil jeg helst ikke si noe om.
«De tenker kun på penger»
I porteføljen ligger en rekke fornybare selskaper som Scatec Solar, Vestas Wind Systems og Ørsted.
– Jeg tror mange er litt ubevisste når de investerer. De tenker kun på penger. I alle investeringer er det snakk om å påvirke samfunnet i en eller annen retning, sier Hjelde.
Han bruker også bærekraftige investeringer for å ta risiko bort fra porteføljen.
– Fossile bransjer vil forsvinne. Om det skjer om fem år eller 50 år er ikke relevant, men på et eller annet sted går det ned, sier han.
Til tross for hans miljøbaserte investeringsstrategi, har Carsten Hjelde likevel investert i noen ordentlige fossile kanoner: fergegruppen Color Group, rederiet Odfjell og Bonheur, som eier halvparten av riggselskapet Fred. Olsen Energy.
– Det er obligasjoner og de skal vi ut av etter hvert. Alt vi gjør av nye ting går i en bærekraftig retning, sier han.
Ville aldri investert i Equinor
Spesielt oljebransjen ønsker Hjelde å holde seg langt unna.
– Både økonomisk og klimamessig er det helt høl i huet, sier Hjelde, som et lite imponert over Equinor, som han mener ikke tilpasser seg fremtidens samfunn.
– Veldig mange andre store energiselskaper har en fallende trend på sine CO2 -utslipp. Equinor er bare helt flatt. Det synes jeg er en skam, og jeg tror de taper på det på sikt. , sier han, og understreker at han aldri ville hatt Equinor i sin portefølje.
Hjelde mener verden kommer til å endre seg i en slik retning at finansmarkedene kommer til å gjøre endringer som er nødvendig for å nå klimamålene.
Informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Equinor sier at selskapet produserer olje og gass med hundre halvparten så store CO2 -utslipp per fat som det globale snittet, og har klare mål for å bli enda bedre.
– Vi støtter Paris-avtalen og utvikler vår virksomhet for å være konkurransedyktig også i en lavutslippsfremtid. Vi utvikler oss som et bredt energiselskap som både produserer olje og gass med stadig lavere utslipp samtidig som vi bygger en sterk industriell posisjon innenfor fornybar energi, sier han.(Vilkår)