I november i fjor toppet bitcoin-prisen seg på 69.000 dollar. Siden har verdens viktigste og største kryptovaluta vært i fritt fall. Og fredag forsterket nedturen seg ytterligere med et fall på over ti prosent.

Lørdag formiddag koster en bitcoin drøyt 35.000 dollar. Verdifallet siden november er således på godt over 40 prosent.

Den nest største kryptovalutaen, ethereum, har det siste døgnet hatt en nedgang på 15 prosent. Den siste uken har valutaen falt 25 prosent. Også ethereum har falt over 40 prosent siden toppen i fjor høst.

Fulgte Wall Street ned

Kryptofallet fulgte etter nedgangen på Wall Street. Nasdaq Composite tapte 7,6 prosent denne uken, og S&P 500 falt 5,7 prosent og hadde sin tredje ukentlige nedgang på rad. Stigende priser har fått investorer til å kaste posisjoner i mer risikofylte eierdeler, skriver CNBC.

Tiårsrenten på amerikanske statsobligasjoner, som ofte omtales som den amerikanske tiåringen, er også på sitt høyeste på to år.

Renten steg nemlig til over 1,9 prosent denne uken. Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, har også indikert at de planlegger å flere rentehevinger enn ventet og trapper ned støttekjøpene.

Bitcoin skal fungere som en sikring mot økende inflasjon, når det er et resultat av statlig stimulans, men analytikere sier at risikoen er at en mer haukisk Federal Reserve kan ta vinden ut av bitcoins seil, skriver CNBC.

– Det var litt skuffende å ikke se bitcoin reagere mer positivt på reverseringen i statsrentene, sier seniormarkedsanalytiker Edward Moya i valutahandelsfirmaet Oanda til CNBC.

Digitale valutaer under press

Ifølge CNBC advarer flere eksperter om at økt regulatorisk granskning i flere land og intense prissvingninger er i ferd med å dempe kryptovalutaenes utsikter.

Kina forbyr all kryptorelatert virksomhet. Amerikanske myndigheter slår også ned på visse aspekter av markedet. Og Russlands sentralbank foreslo denne uken et forbud mot bruk og utvinning av kryptovalutaer på russisk territorium. Sentralbanken mener den digitale valutaen utgjør en risiko for finansiell stabilitet og pengepolitisk suverenitet.

Russland er blant de tre største landene for utvinning av bitcoin etter USA og Kasakhstan.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.