– Hvis du åpner et hull som bitcoin, vil all luguber aktivitet gå gjennom det hullet, og ingen myndigheter kan tillate det, sier Joseph Stiglitz, tidligere Nobelprisvinner i økonomi.

Sammen med de to anerkjente økonomene Nouriel Roubini og Kenneth Rogoff snakker han ut i Financial News om farene ved en kryptovaluta som bitcoin.

Bitcoin er digital valuta som basert på såkalt «blokkjedeteknologi». En blokkjede er i prinsippet et nettverk av datamaskiner der alle medlemmer av nettverket har oversikt over alle transaksjoner, uten at man kan slette eller endre dataene som er blitt lagret. Informasjonen er i tillegg kryptert. Dette gjør at man kan utelate en tredjepart som for eksempel en bank eller en megler.

Stiglitz sier til Financial News at den eneste grunnen til at myndighetene ennå ikke har stengt av bitcoin er fordi markedet for kryptovalutaen fortsatt er svært lite. Prisen for den digitale valutaen har falt betraktelig fra 20.000 dollar i desember til 6000 dollar i slutten av juni.

Kenneth Rogoff (65), tidligere sjeføkonom i Det Internasjonale Pengefondet, mener ifølge den britiske avisen at kontroll over kryptovalutaen fra myndighetenes side vil føre til ytterligere verdifall for bitcoin.

– Bitcoin kan lett bare være verd 100 dollar om ti år, sier Rogoff til Financial News.

Avisen skriver at banker som Goldman Sachs og JPMorgan har begynt å utforske hvordan man kan lage penger ut fra kryptovaluta.(Vilkår)

På Kjøkkenbenken: Thermomix
Mathias Steinbru tester Thermomix
01:24
Publisert: