2022 har så langt vært et brutalt år for pandemiens høytflyvende teknologi- og vekstaksjer. I USA har den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt nesten 30 prosent, særlig drevet av bratte fall for giganter som Apple, Meta og Amazon.

Også her i Norge har det vært blytung kursutvikling for Pexip og Kahoot, aksjer som steg kraftig gjennom pandemien.

Bakteppet for fallet er blant annet skyhøy inflasjon, stigende renter og geopolitisk uro. Det har fått markedet til å sky tek- og vekstaksjer som pesten, i jakten på trygge havner når markedene skjelver.

Uroen har nå for alvor spredt seg til kryptomarkedet.

Verdens største kryptovaluta, bitcoin, handles nå til under 30.000 dollar for første gang siden i fjor sommer, og har falt nesten 60 prosent siden toppen november 2021. Den nest største kryptovalutaen, ethereum, har falt tilsvarende i samme periode.

Det er dårlig nytt for Kjell Inge Røkke og hans kryptosatsing Seetee.

Satset en halv milliard

I mars i fjor gikk nemlig Røkke-kontrollerte Aker inn med en halv milliard kroner i bitcoin, verdens mest kjente og største kryptovaluta. Gjennom det nyopprettede selskapet Seetee hadde selskapet kjøpt 1170 bitcoin for rundt en halv milliard kroner.

Røkke publiserte da et 23 sider langt aksjonærbrev der han uttrykte sin begeistring for den digitale valutaen, og skapte overskrifter langt utenfor kryptosfæren.

I etterkant av offentliggjøringen av kryptosatsingen gikk det bratt utfor med bitcoin. De påfølgende månedene stupte kursen til et lavpunkt på under 30.000 dollar i fjor sommer. Deretter skulle det gå bratt oppover, og i fjor høst nådde kryptovalutaen et toppunkt på 67.000 dollar. Akers bitcoin-beholdning var da verdt om lag 782 millioner norske kroner. I januar bekreftet Aker at det fortsatt eide 1170 bitcoin.

Siden den gang har det imidlertid vært en mer eller mindre konstant nedtur – en nedtur som gjør at Akers bitcoin-beholdning i dag er verdt om lag 34 millioner dollar. Det tilsvarer om lag 339 millioner norske kroner, forutsatt at beholdningen er den samme i dag som tidligere i år.

I juli i fjor skrev Aker ned verdiene på bitcoin-investeringen i sine regnskaper. Aker-sjef Øyvind Eriksen uttalte da at nedskrivningen var en konsekvens av kursutviklingen til bitcoin, og at konsernet fortsatt så store muligheter for utvikling av blokkjedeteknologi.

DN har stilt spørsmål til Aker om tapene og om antallet bitcoin fortsatt er det samme som tidligere i år. I en tekstmelding skriver Akers kommunikasjonsdirektør Atle Kigen:

– Vi rapporterer om Akers investeringer kvartalsvis, og kommenterer ikke kortsiktige svingninger i markedet.

«Stablecoins» på prøve

Parallelt med at kryptovalutaer som bitcoin og ethereum har eksplodert, har det oppstått flere såkalte «stablecoins» – kryptomynter som er bundet til dollaren.

Disse har flere funksjoner, og er blant annet viktige for likviditeten til forskjellige kryptovalutaer og som en trygg havn i det hypervolatile kryptomarkedet.

Det er utstedt totalt 80 milliarder Tether, som gjør det til verdens største «stablecoin». Disse skal være sikret én til én i ekte valutareserver og det selskapet har omtalt som «dollar-ekvivalenter».

Torsdag morgen ble Tether løsrevet fra dollaren, og falt på et tidspunkt til 95 cent. Tethers teknologidirektør Paolo Ardoino gikk torsdag ut på Twitter i et forsøk på å berolige markedet.

«God morgen. En påminnelse om at Tether veksler mynter til én dollar. 300 millioner vekslet de siste 24 timene uten det minste anstrengelse» skriver han.

En del av bakteppet for fallet er at en mindre «stablecoin», den såkalte US Terra, er løsrevet fra dollaren og i ferd med å kollapse. Denne har ikke vært sikret i den virkelige verden, men forsøkt å opprettholde verdien på én dollar gjennom algoritmer.

Fall for kryptoselskapene

Nedgangen for kryptovalutaene selv sammenfaller også med børsfall for flere krypto-relaterte selskaper på børs.

Et eksempel er kryptobørsen Coinbase, som ble børsnotert for et drøyt år siden. I debuten gikk aksjemarkedet mann av huse for å sikre seg en bit av selskapet, og sendte selskapets markedsverdi over 100 milliarder dollar i debuten.

Åpningskursen på 381 dollar står i sterk kontrast til dagens kurs på 84,85 dollar. Det tilsvarer et fall på over 70 prosent. Samtidig har et annet krypto-relatert selskap, Microstrategy, falt 55 prosent så langt i år.

– Det er «risk-off» i alle aktivaklasser, inkludert krypto. Det finnes ingen steder å gjemme seg, sa den anerkjente Wedbush-analytikeren Dan Ives til FT.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.