Kursen på den digitale valutaen bitcoin stanget oppunder 20.000 dollar per mynt før jul, men siden har det gått i rykk og napp nedover. Fredag ettermiddag raste kursen ned i 7800 dollar, før den steg noe igjen.

– Det er det vanlige mønsteret. Det skal sikkert enda lenger ned – og kanskje skal det aldri opp igjen, sier Kristoffer Koch.

Han kjøpte 10.000 bitcoin for 200 kroner i 2009. De myntene er blitt til både leilighet og hytte, og en solid bankkonto. Rundt 15 millioner kroner er cashet ut.

Koch har fulgt en strategi om å selge deler av beholdningen hver gang kursen har steget så mye at ustabile bitcoin utgjorde en uforholdsmessig stor del av hans økonomi.

Han understreker at det nytter lite å ergre seg over hva man kunne ha tjent, med perfekt timing, men lillebroren pleier å minne ham om dette.

– Han pleier å erte meg med å regne ut bitcoinkursen ganger 10.000, sier Koch.

Etter de siste ukenes fall ville dette fremdeles utgjort 80 millioner dollar, noe som viser at kursutviklingen over tid har vært formidabel, på tross av fallet.

Sjekker ikke

Men fremdeles sitter han på 100 bitcoin, etter å ha solgt 100 for ti millioner kroner i slutten av november. Disse 100 myntene har siden vært oppe i 15 millioner kroner og er nå nede i drøyt seks millioner kroner.

Det tar Koch med knusende ro – og det er han glad for.

– Er den nede i 8000? Jeg har ikke sjekket siden jul omtrent, men har sett noen avisoppslag, sier han.

Koch har tidligere fortalt at han har opplevd overraskende mye stress og dårlige følelser knyttet til bitcoinkursens voldsomme bevegelser, selv om det har gitt ham stor gevinst og en trygg økonomi. Nå har han solgt 99 prosent av myntene, og selv om det er store verdier konstaterer han fornøyd at svingningene ikke påvirker ham som før.

– Jeg har kjent suget i magen, men ikke denne gangen, sier han.

Vondt fall

Kursen har steget kraftig flere ganger, for så å falle. Han husker spesielt godt en bølge der kursen steg voldsomt, men så falt til en femtedel og ble der – lenge.

– Da var alle sikre på at bitcoin var ferdig, sier Koch.

Årets oppgang kan synes vill, men i prosentvis vekst og fall, er den ikke enestående. I 2011 startet kursen året på 0,3 dollar og steg til 30 dollar i juni. Så kollapset kursen og var nesten nede i to dollar per mynt før utgangen av året.

Høsten 2014 steg bitcoinkursen også plutselig, fra 133 dollar per mynt i starten av oktober til 1150 dollar to måneder senere. Kort tid etter kollapset kursen. Den bølget nedover og nesten to år senere var den fremdeles nede i 220 dollar. Så ble den igjen doblet på tre måneder.

Kan være siste rekord

Kursen har så langt alltid steget på nytt etter tap, men Koch påpeker at det ikke trenger å skje igjen.

– Er folk redde nå bør de komme seg ut hvis de vil sove godt om natten. Jeg vet ikke hvor det går, men jeg blir ikke overrasket hvis kursen faller under 1000 dollar, sier han.

Han understreker at man alltid skal være forsiktig med å tro at noe er den «nye normalen» for bitcoinkursen.

– Den har ikke annen vekt enn psykologi. Dette er ikke som andre markeder. Det blir manipulert hele tiden, og regelen er at det ikke er noen regler, sier han.

Han viser til at det finnes «hvaler», folk med enorme formuer i bitcoin, som kan gi store utslag på markedet hvis de handler.

Fred til å fikse problemer

Koch håper et kursfall kan dempe hysteriet noe og gi bitcoinutviklerne fred til å løse problemer som har vist seg tydelig gjennom den siste oppturen. Bitcoinsystemet tåler maks syv betalinger per sekund, globalt. Det har medført køer for å få betalt, og priser på opptil 50 dollar for å få gjennomført en betaling. Det har gjort at mange er skeptiske til om bitcoin kan fungere som betalingsmiddel. En bitcoinkonferanse måtte gi opp å ta betalt i bitcoin, fordi betalingene ikke kom igjennom i tide, påpeker Koch.

– Det er veldig smarte utviklere som prøver ut nye løsninger, og jeg tror de jobber uansett, men det hjelper ikke at det blir sånn hysteri rundt det, sier Koch.

– Kanskje er ikke bitcoin fremtiden, men det er like sannsynlig som de andre digitale valutaene.(Vilkår)

Terje Erikstad om bitcoin: Finansiell galskap
DNs Terje Erikstad forklarer hvorfor verdistigningen for bitcoin er en boble.
00:50
Publisert: