Bitcoin har de siste tre månedene rast i verdi. Aksjemarkedet har også opplevd negative tall, og bitcoin har historisk sett vært nært korrelert bevegelser i det amerikanske aksjemarkedet og har en tendens til å følge dem enten høyere eller lavere, skriver CNBC.

Fra rundt 47.500 dollar 29. mars til å nå ligge på rundt 20.000 dollar. Teknisk strateg ved Fundstrat Mark Newton skriver, ifølge Bloomberg, at bitcoin har rom til å falle så lavt som 12.500 dollar før den når bunnpunktet.

Onsdag preges kryptomarkedet også av at en domstol på De britiske Jomfruøyer har beordret kryptohedgefondet Three Arrows Capital avviklet, etter at selskapet har misligholdt gjeld, skriver blant andre WSJ. Ifølge storavisen hadde fondet rundt tre milliarder dollar under forvaltning i april – før kryptomarkedet for alvor begynt å stupe.

– Endret drastisk

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea tror ikke bitcoin har noen fremtid, men sier at selv om man tror at verdien av bitcoin er null om noen år, så kan verdien fint stige til høye nivåer igjen før den tid.

– Det som skiller den siste tidens fall fra tidligere års fall, er at før skjedde det mye mer utvikling i kryptoverdenen. Nå i år har vi erfart at flere forretningsmodeller i kryptomarkedet rett og slett ikke fungerer.

Han trekker frem Celsius og Terra som mislykkede modeller.

– En ulempe for aktørene innen krypto er at det meste av informasjonen ligger tilgjengelig på nettet. Da kan vi ha situasjoner som i Terra hvor alle kan se at de ikke greier å låne ut pengene som de betaler en høy rente for og det vil ikke kunne vare lenger. Eller som i Celsius kan man se at innskuddene kan tas ut på dagen og så har de samtidig plassert disse i instrumenter som er bundet i lang tid. Det kan medføre at kunder blir engstelige og rømmer, eller at hedgefond eller andre utnytter situasjon til å tjene penger på å shorte instrumentene deres, sier Næss.

Bitcoin har siden midten av juni strevd med å holde seg på verdier over 22.000 dollar. På samme tidspunkt varslet den norske kryptobørsen Firi om oppsigelser.

– Markedsforholdene er blitt endret drastisk den siste tiden. Investorer har større oppmerksomhet på lønnsom vekst enn for bare noen måneder siden, og da er vi nødt til å tilpasse oss dette. Selv om kostnadskuttene er blitt godt tatt imot i kapitalmarkedet, tenker vi i dag først og fremst på de ansatte som må forlate selskapet, sa sjef og gründer i Firi Thuc Hoang til DN da.

Makroøkonomisk bakteppe

I likhet med flere vekst- og teknologiaksjer i det tradisjonelle finansmarkedet har kryptomarkedet også fått kjenne på et tydelig skifte de siste månedene.

Høy inflasjon og høyere renter er bare noe av det som har fått markedet til å sky «risikable» investeringer, som for eksempel kryptovaluta utsatt for svingninger, eller eksempelvis noen av de høytflyvende tek- og vekstaksjene som var svært populære under pandemien.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik høres en bitcoinfabrikk ut
Konstant støy fra viftene på bitcoinfabrikken i Hønefoss har fått naboene til å reagere. Selskapet som eier fabrikken har tatt bråket på alvor, de har nå investert syv millioner kroner for å fikse problemet.
00:51
Publisert: