– Det har lenge vært rykter om falske volumer. Vi er bare de første som systematisk har undersøkt hvilke børser som leverer ekte volum, sier analysesjef Matthew Hougan i forvaltningsselskapet Bitwise til CNBC.

En fersk analyse fra Bitwise viser at 95 prosent av all handel i bitcoin er manipulert av uregulerte markedsplasser.

Ulovlig manipulasjon

Analysen viser at «nærmest alt av volumet» i 71 av de 81 børsene som er undersøkt, kommer fra såkalt wash trading. Det innebærer at én eller flere personer kjøper og selger samme aktiva samtidig. Dermed utfører du ingen reell handel, men pumper opp omsetningen. Hensikten bak det kan typisk være å få en aksje, eller i dette tilfellet bitcoin, til å virke mer attraktiv enn den egentlig er. Den slags markedsmanipulasjon er ulovlig i blant annet USA, men de færreste bitcoin-børser er regulert.

Børsene som Bitwise analyserte, hadde ifølge CNBC et samlet daglig handelsvolum på seks milliarder dollar i snitt, men kun 273 millioner dollar av det skal være reell handel.

Hittil i år har bitcoin-kursen steget 176 prosent. En bitcoin koster nå 10.300 dollar.

«Spread» på 15 prosent

I analysen fra Bitwise fremkommer det også at en del markedsplasser har «spreader» helt utenom det vanlige. En «spread» er differansen mellom den prisen en selger ber om for en bitcoin, og prisen kjøper ber om.

Mens den anerkjente børsen Coinbase Pro hadde en medianspread på rundt én prosent, hadde børsen Coinbene en spread på rundt 15 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.