Bitcoin bikket tirsdag ettermiddag under 50.000 dollar. Like etter klokken 17 ble én bitcoin handlet for 46.056 dollar, ned over 13 prosent.

Tirsdag gjorde El Salvador, som det første landet i verden, bitcoin til lovlig betalingsmiddel til tross for advarsler utenfra.

Økonomer og internasjonale institusjoner som Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet har uttrykt bekymring, og eksperter har påpekt at kryptovalutaen er svært ustabil og at brukerne ikke er beskyttet. USA har bedt El Salvador sikre en «regulert, åpen og ansvarlig» bruk av bitcoin og beskytte seg mot «ondsinnede aktører».

President Nayib Bukele melder tirsdag ettermiddag på Twitter at El Salvador har kjøpt 150 bitcoins etter fallet. Det vil si at at landet har kjøpt bitcoin for rundt 60 millioner kroner.

Bitcoin steg i løpet av den siste uken over 50.000 dollar. Mandag ble kryptovalutaen handlet for over 52.000 dollar, som er det høyeste nivået den har ligget på flere måneder.

– Viser psykologien i markedet

– Dette er et klassisk eksempel på «buy the rumour, sell the news», sier analysesjef Bendik Norheim Schei i Arcane Crypto.

Vi så i dag et tekstbok-eksempel på at forventinger som bygger seg opp og at det blir solgt unna på selve dagen for begivenheten
Analysesjef Bendik Norheim Schei i Arcane Crypto.

Han viser til at det har vært store forventninger i markedet i forkant av at El Salvador nå gjør bitcoin til et lovlig nasjonalt betalingsmiddel.

– Vi så i dag et tekstbok-eksempel på at forventinger som bygger seg opp og at det blir solgt unna på selve dagen for begivenheten. At kursen stuper på den dagen El Salvador gjør bitcoin om til et lovlig betalingsmiddel viser psykologien i markedet. Begynner noen å selge så begynner mange å selge. I tillegg har det blitt likvidert veldig mange belånte posisjoner, sier han.

Analysesjef Bendik Norheim Schei i Arcane Crypto.
Analysesjef Bendik Norheim Schei i Arcane Crypto. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– Slår hardt ut når det faller

Ifølge Norheim er det ekstremt mange belånte posisjoner som har blitt vasket ut. 2,6 milliarder dollar i krypto den siste timen, og over én milliard dollar bare i bitcoin.

– I kryptomarkedet kan man ha enorm belåning, opp til hundre ganger innskudd. Når det først faller brått så slår det ekstra hardt ut. Det er mange som har tapt mye i dag, sier han og legger til:

– Vi så det samme skje da Coinbase gikk på børs. Bitcoins rekorddag i år er den dagen Coinbase gikk på børs, 14. april.

Han utelukker imidlertid ikke nye prisrekorder i løpet av året.

– Dette endrer ikke mine tanker om nytt toppnivå for bitcoinprisen senere i år. Kryptomarkedet er volatilt, men det er isolert seg historisk at et land har innført bitcoin som lovlig betalingsmiddel på lik linje som dollaren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.