Bitcoin har fått nytt liv.

Den digitale valutaen har steget 242 prosent hittil i år fra 3736 dollar til 12.772 dollar torsdag morgen. Rundt årsskiftet 2017-2018 var bitcoin på det meste verd rundt 20.000 dollar.

Jeff Dorman, investeringsdirektør i kryptoinvesteringsselskapet Arca, sier til Marketwatch at bitcoin og andre kryptovalutaer er «overkjøpt, klar for et fall og blinker rødt».

– Vi ser på en rekke indikatorer og de signaliserer alle at det er overkjøpt, sier han til avisen.

«Big Short» i bitcoin?

Denne uken skrev Wall Street Journal en artikkel med tittel «Er det en big short i bitcoin?», en referanse til spillefilmen «The Big Short» hvor et knippe investorer forutså finanskrisen i 2008 og begynte å vedde mot det amerikanske boligmarkedet.

Avisen viser til en rapport fra den amerikanske tilsyns- og reguleringsenheten Commodity Futures Trading Commission (CTFC) hvor det fremkommer at de store hedgefondene har enorme shortposisjoner i bitcoin – altså at de vedder på kursfall.

CTFC har hentet inn data fra markedsplassen CME Group hvor man kan kjøpe såkalte terminkontrakter i bitcoin. Disse kontraktene lar investorer og tradere vedde på om bitcoinprisen vil være høyere eller lavere en gitt dato frem i tid enn den er nå.

Hedgefond og andre store pengeforvaltere har inngått 14 prosent flere shortposisjoner enn lange posisjoner, ifølge WSJ.

Gruppen «andre store tradere» er enda mer negative, ifølge avisen.

Små investorer kaster seg over bitcoin

Så, hvem som er optimistene? Jo, det er i hovedsak de små investorene, viser statistikken.

– Tradisjonelle markedsaktører er muligens mer skeptiske til bitcoin enn millenniumsgenerasjonen av daytradere, sier George Michalopoulos, porteføljeforvalter i Typhin Capital Management til Wall Street Journal.

DN-kommentator Terje Erikstad: -Det er ikke nok idioter der ute. Derfor vil kryptogalskapen ta slutt
Men den etterlater seg noe meget spennende.
01:49
Publisert:

Millenniumsgenerasjonen brukes gjerne om de som er født mellom begynnelsen av 1980-tallet og midten 1990-årene.

Mengden penger som er puttet inn i kryptovalutamarkedet er nå to til tre ganger høyere enn de var for 12 måneder siden, ifølge Michael Moro, sjef i kryptotradingplattformen Genesis Global Trading.

– Mens økningen i volum kommer fra økt aktivitet blant våre faste kjøpergrupper som hedgefond og formuende familier, har det kommer en ny interessant gruppe – donasjoner fra privatskole, sier Moro til Marketwatch.

Facebooks nye kryptovaluta Libra er blitt pekt på som en viktig årsak til at det er blåst nytt liv i bitcoin og andre kryptovalutaer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.