Det lå an til en ny vår for bitcoin og de fleste andre kryptovalutaer tidligere i år. Etter å ha ligget med brukket rygg i hele 2018 og inn i 2019 fikk prisen på bitcoin, verdens største virtuelle valuta, et nytt løft på vårparten og steg over 150 prosent fra tidlig mars til august.

Så kom høsten.

Prisene begynte så smått å falle i september, og de siste dagene har kursen rast kraftig. Nå koster én bitcoin 6775 dollar (62.127 kroner) og handles til sitt laveste nivå på over seks måneder.

I november har verdien på alle bitcoin i omløp falt med 353 milliarder kroner.

– Vanlige personer er ikke så gira

– Nivået vi ligger på nå fremstår som ganske fornuftig. Bitcoin er fortsatt på det dobbelte av hva den var da den nådde bunnen for et år siden. Det skjer mye utbygging av infrastruktur og nye aktører som kommer inn. Det danner grunnlag for et mye mer modent marked på sikt og jeg føler meg veldig optimistisk på at dette vil fortsette, sier daglig leder Torbjørn Bull Jenssen i kryptoselskapet Arcane Crypto.

– Det er ikke sånn at vi har startet reisen mot null og at bitcoin skal dø, sier han.

Bull Jenssen mener mange gjennombrudd i infrastrukturen burde talt for mer optimisme.

  • Blant annet har det japanske finanshuset Nomura fått godkjent lisens for å oppbevare kryptovaluta.
  • Også det store finansselskapet Fidelity skal ha utvidet sin krypto-oppbevaringstjeneste til samtlige kunder.

Da bitcoin i slutten av 2017 nærmet seg 20.000 dollar gikk folk nærmest mann av huse for å skaffe seg litt krypto og alle gode nyheter var svært kursdrivende nyheter. Slik er det ikke lenger, ifølge Bull Jenssen.

– Vanlige personer er ikke så gira og har ikke så mye FOMO, sier han.

Begrepet FOMO står for «fear of missing out», på norsk frykt for å gå glipp av noe.

Skarp skudd fra Kina

Det skal i stedet etter sigende være harde uttalelser fra Kina som har forårsaket stor uro i kryptomarkedet nå. Fredag varslet sentralbanken at den øker overvåkningen og kontrollen for å bekjempe virtuelle valutatransaksjoner.

«Investorer burde være forsiktig med å ikke blande blokkjedeteknologi med virtuell valuta», skriver sentralbanken i en uttalelse, ifølge Marketwatch.

– Siden 2013 har Kina fem ganger til nå kommet med uttalelser som har ført til kraftige fall tidligere. Det ser ut som dette har vært en triggende nyhet, sier Bull Jenssen, som sier at det på sosiale medier har vært mer pessimisme enn på lenge.

Så sent som i oktober lovpriset Kinas president Xi Jinping blokkjeder – den underliggende teknologien som blant annet bitcoin er bygget på – og mente nasjonen må tilrettelegge for integrering mellom blokkjeder og realøkonomien.

Helgens uttalelse fra sentralbanken gjør det klinkende klart at selv om Kina er positiv til den underliggende teknologien, er landet fremdeles skeptisk til uregulerte markedsplasser og aktører som driver med kryptovaluta.

Opp 303 prosent på én dag

Mandag faller 94 av de 100 største kryptovalutaene i verdi. Slik går det med de fem største:

  • Bitcoin: ned 6,92 prosent.
  • Ether: ned 9,57 prosent.
  • Ripple: ned 8,39 prosent.
  • Tether: ned 0,67 prosent.
  • Bitcoin cash: ned 6,59 prosent.

Men blant alle de røde tallene finnes det også kryptovalutaer som høster eventyrlig avkastning. Den fire måneder gamle kryptovalutaen «storeum» skal være en desentralisert markedsplass hvor brukere kan kjøpe og selge produkter eller tjenester med kryptovaluta.

Bare de siste 24 timene har kryptovalutaen steget 304 prosent uten at det tilsynelatende er kommet noen gjennombrudd fra storeum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Denne kryptoriggen står i en kjeller i Asker og har hjulpet DNB-fond til å tjene 150 millioner kroner
Video fra Dagens Næringsliv
02:47
Publisert: