Ifølge New York Times skal det ha vært den russiske hacker-gruppen DarkSide som i mai klarte å stenge ned datasystemene, og dermed også transporten av drivstoff, gjennom Colonial Pipeline. Rørledningen, som går fra Texas til New Jersey, står for nesten halvparten av all drivstoff som strømmer oppover USAs østkyst.

For å få datasystemene til å fungere igjen, gikk Colonial med på å betale rundt 4,4 millioner dollar, eller 36 millioner kroner, i løsepenger.

Fått tilbake vel halvparten

På en pressekonferanse mandag sa viseadvokat Lisa O. Monaco i det amerikanske justisdepartementet at over halvparten av løsepengene er funnet og hentet tilbake. Beslaget skal være det første i regi av en ny arbeidsgruppe under departementet som jobber med å ta tilbake kriminelle hackeres fortjeneste gjennom å hacke deres bitcoin-lommebøker.

– Å bruke teknologi til å holde bedrifter, og til og med hele byer, som gisler for fortjeneste, er bestemt en utfordring for det 21. århundre. Men det gamle ordtaket «følg pengene» gjelder fortsatt, sa Monaco på pressekonferansen ifølge New York Times.

Amerikanske myndigheter skal ifølge avisen ha identifisert den virtuelle bitcoin-lommeboken DarkSide hadde brukt til løsepengene hvoretter en dommer utstedte en arrestordre slik at midlene ble beslaglagt mandag formiddag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.