Prisen på kryptovalutaen bitcoin har mer enn doblet seg hittil i år.

Ved inngangen til året kostet en bitcoin 29.000 dollar. Nå koster en bitcoin rundt 65.000 dollar. Det er den høyeste bitcoinkursen siden den digitale mynten ble oppfunnet og spredt på nettet i 2009.

Analysesjef Bendik Norheim Schei i Arcane Crypto mener prisstigningen skyldes profesjonelle aktører.

– Vi har sett en del på bitcoin den siste måneden, og det er uten tvil profesjonelle og institusjonelle investorer som er tilbake i markedet og som har drevet prisen opp den siste måneden. På CME har man sett enorm vekst i antallet kjøpere den siste måneden, sier han.

Den siste økningen i dag skyldes kjendisinvestor, mener han.

– Akkurat det siste pushet i dag kan ha vært preget av at Paul Tudor Jones gikk på TV i dag og sa at han fortsatt tror på bitcoin som et sted å lagre verdier hvis man vil hegde mot inflasjon. Han var det første institusjonelle investoren som gikk ut i fjor og sa han hadde puttet noen prosent av porteføljen sin i bitcoin, og han står fortsatt ved dette. Den gang var bitcoin verdt cirka 9000 dollar. Nå er vi forbi 65.000 dollar.

Får fond i USA

Denne uken ble det mulig å investere i børshandlede fond (ETF) for bitcoin-futures i USA. Dette er av flere blitt pekt på som en drivende faktor for den seneste kursoppgangen.

– I går fikk vi endelig en bitcoin-ETF. Det har det vært jobbet for siden 2013. Det er et stort steg for bitcoin. For det første fordi troverdigheten til bitcoin nå øker. Den anerkjennes som investeringsobjekt mer enn før, fordi det er kommet et produkt på børs basert på bitcoin, mener Norheim Schei.

Analysesjefen sier at man er kommet til et punkt hvor det bygges finansielle instrumenter basert på bitcoin i verdens største økonomi, og hvor verdiobjektet blir tilgjengelig for mange flere gjennom et børsnotert produkt.

Det børshandlede kryptovaluta-fondet fikk en god start.

– Den første dagen for BITO så nesten en milliard dollar i handelsvolum, og ble den nest beste ETF-debutdagen man har sett. Mange har ventet på en slik type eksponering. Vi så at det var mange små handler, som tyder på at retail har vært aktive. En enorm brukerbase har nå fått tilgang til bitcoineksponering, sier han.

Fredag forrige uke ble søknadene fra selskapene Proshares og Invesco godkjent av New York-børsen og nå gjenstår kun en formell godkjennelse fra det amerikanske finanstilsynet SEC.

På samme tid har nestsjef for finansiell stabilitet i Bank of England, Jon Cunliffe, advart mot at kryptovaluta kan føre til en økonomisk nedsmelting på linje med finanskrisen i 2008/2009.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.