Verdens største kryptovaluta bitcoin faller rundt 13 prosent fredag. En bitcoin koster nå rundt 48.400 dollar. Det er laveste kurs siden 28. februar tidligere i år.

Det er imidlertid bare en liten tilbakegang sammenlignet med oppgangen den siste tiden. Bitcoin har hatt en formidabel økning. Bare for et år siden kostet en bitcoin rundt 7500 dollar. Det vil si at bitcoin fremdeles har mangedoblet seg i verdi det siste året.

– On-chaindata antyder at vi fortsatt er i et langsiktig bullmarked, sier Ki Young Ju, sjef i det sørkoreanske blokkjedeanalyseselskapet Cryptoquant til Coindesk.

At et marked er såkalt bull betyr at det er i en oppgangsperiode.

– På kort sikt kan vi få en korreksjon og bevege oss sidelengs i et bredt område fordi markedet er overopphetet blant private investorer, sier han.

DNs finansredaktør forklarer hvorfor en bitcoin egentlig er null verdt
DNs finansredaktør Terje Erikstad forklarer hvorfor verdien av bitcoin er et speilbilde av hvor mange som vil eie en bitcoin.
01:20
Publisert:

Andre kryptovalutaer faller også kraftig fredag. Den nest største kryptovalutaen, ethereum, faller rundt 6,5 prosent til rundt 2180 dollar. Ifølge CNBC har kryptoverdier for over 200 milliarder dollar, tilsvarende over 1660 milliarder kroner, blitt barbert bort i løpet av det siste døgnet.

Nedtur for Røkke

Mange ble nok overrasket da det i starten av mars i år ble kjent at Kjell Inge Røkkes Aker hadde etablert kryptoinvesteringsselskapet Seetee. Seetee var oppkapitalisert med 500 millioner kroner og opplyste at det hadde 1170 bitcoin. På det tidspunktet var prisen for en bitcoin rundt 50.000 dollar. DN kjenner ikke den eksakte kostprisen til Seetee.

Det viste seg en stund å ha vært et sjakktrekk. Så sent som i midten av april vaket bitcoinkursen godt over 60.000 dollar. Men det kraftige fallet fredag har barbert gevinsten kraftig.

Torsdag formiddag sto bitcoin i rundt 53.600 dollar, mot rundt 48.400 dollar samme tid fredag formiddag. Det ga Røkkes Seetee et papirtap på rundt seks millioner dollar, eller rundt 50 millioner norske kroner, på 24 timer, gitt at selskapet har den samme beholdning av bitcoin det opplyste om i mars.

Aker har en markedsverdi på rundt 48 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.