– Det var da fiskebilmannen begynte å fortelle meg om forskjellige kryptovalutaer jeg burde handle i, at jeg virkelig skjønte at det var en boble, sier seniorøkonom Torbjørn Bull Jenssen.

Han er daglig leder i Arcane Crypto, et investerings- og tradingselskap som skal investere i kryptovaluta og blokkjedeteknologi. Selskapet er etablert av investorene Ketil Skorstad og Kristian Lundkvist.

Bull Jenssen møtte fiskebilmannen sent i 2017. Det var like før hele kryptovalutamarkedet «kollapset». Et drøyt år senere ser Bull Jenssen at markedet begynner å modne.

Microsoft på ballen

– Det har kommet flere markedsplasser, løsninger for digitale lommebøker og flere studenter som skriver masteroppgave om det. Det settes i gang utvikling av infrastruktur. Microsoft er blant annet inne, og ser særlig på noe som heter selveid identitet som går ut på å bruke åpne blokkjeder til å forankre identitet, sier han.

Bitcoinkursen sto i 944 dollar i starten av 2017. Mot slutten av året var det ikke uvanlig å se at kursen steg 30 prosent dag for dag. På toppen sto kursen i rundt 20.000 dollar. Så klappet det sammen og en rekke prosjekter tuftet på spekulative kryptovalutaer gikk i grus. Nå står bitcoinkursen i rundt 4000 dollar.

– Det fallet i 2018 gjorde var å luke ut mange av de dårlige prosjektene som aldri burde fått finansiering. Samtidig, hadde det ikke vært for boblene hadde det vært mye vanskeligere å ha dette tempoet i utviklingen, sier Bull Jenssen.

Mer enn Paypal

I 2018 ble det flyttet 1300 milliarder dollar (11.200 milliarder kroner) gjennom bitcoins blokkjedenettverk, ifølge Newsbtc.com. Til sammenligning ble det gjennom Paypal flyttet 579 milliarder dollar (4976 milliarder kroner) i 2018.

For selv om prisene ikke er like elleville som før, er interessen fortsatt høy, mener Bull Jenssen.

– Ser man på antall transaksjoner i bitcoinblokkjeden er det på nivå med det vi så i desember 2017. Og siden januar har handelsvolumene for bitcoin og kryptovaluta økt. Men foreløpig er det fortsatt så ungt at prisen er mer støy enn signal, sier han.

Tjente 100 mill. på teknoshort

En av dem som indirekte har sittet på andre siden av bordet i kryptovalutamarkedet er DNBs teknologifond. Fra oktober til november shortet fondet den amerikanske databrikkeprodusenten Nvidia gjennom sitt hedgefond DNB TMT Absolute Return.

Shorting innebærer at en selger aksjer en ikke selv eier for å tjene penger dersom aksjekursen faller.

Nvidia lager grafikkprosessorer (GPU), som tradisjonelt er blitt brukt i spillindustrien, men som raskt ble omfavnet av dem som utvinner kryptovaluta på grunn av prosessorenes datakraft.

– Vi mente kryptomarkedet hadde mange boblekarakteristika og fant strategier for å tjene penger på et eventuelt fall i kursene, sier forvalter Anders Tandberg-Johansen i DNB Teknologi.

I perioden fondet lå short, halverte Nvidia-aksjen seg i verdi og hedgefondet tjente omtrent 100 millioner kroner. Nå er interessen laber blant forvalterne i DNB teknologi.

– Kryptoeksponeringen i semiconductormarkedet er nå blitt lav og vi bruker for tiden lite tid på kryptomarkedene, sier Tandberg-Johansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.