– 2019 har vært et fundamentalt annerledes år for oss. Vi hadde mange tunge investeringer i 2018, som vi begynte å høste frukter fra i fjor, sier gründer og daglig leder i bitcoinselskapet Kryptovault, Kjetil Hove Pettersen.

Konsernet tilbyr datasentertjenester, og har hovedkontor i Stavanger med avdelinger på Dale, Hønefoss og Vilnius.

Kryptovault endte med et resultat på 44 millioner i 2019, opp fra 31 millioner i minus i 2018, viser fjorårets regnskapstall. Salgsinntektene steg fra 99,4 mill. i 2018 til 155,8 mill. i 2019. Regnskapet viser at driftskostnadene var høyere enn dette – totalt på 160 millioner kroner.

Hovedårsaken til plussresultatet er imidlertid at inntektsføring av gjeld ble slettet da en kunde la ned driften på selskapets datasenter. Dette ga økte inntekter på drøyt 52,5 millioner kroner.

Røft år i 2018

Historisk høye strømpriser og et kryptomarked i fritt fall, gjorde det utfordrende for selskapet i 2018.

– 2018 var et oppstartsår, vi fikk vår egen maskinpark og det var også dårligere markedsforhold. Vi havnet i en særlig ugunstig situasjon i slutten av 2018 med mye kortsiktig gjeld. Vi gikk gjennom en vanskelig periode, og har benyttet 2019 til å komme oss gjennom det, sier Pettersen.

Det var også mye medieoppmerksomhet rettet mot Kryptovault i 2018, som følge av at naboer klaget på støyen fra anlegget på Follum ved Hønefoss. Det har de nå ordnet opp i, ifølge Pettersen.

– Vi ligger nå under kommunens grenseverdier, sier han.

– Hvor mye kostet det?

– Det er vanskelig å svare eksakt. Vi har nok brukt mellom 12 og 13 millioner kroner på støyreduserende tiltak.

Fikk slettet gjeld etter storkunde trakk seg

«Konsernet har hatt en omsetningsøkning på 109,7 prosent, av denne økningen utgjør 52 millioner kroner inntektsføring av gjeld i Kryptovault as som ble slettet når en kunde la ned driften på Kryptovaults datasenter,» står det i årsberetningen fra fjoråret.

DN har tidligere omtalt at en japanske storkunde trakk seg fra avtalen med Kryptovault.

Selskapet, som fikk navnet GMO-Z. Com Norway, hadde inngått en avtale med den norske datasenterbedriften Kryptovault, ifølge E24. Pettersen ønsker fortsatt ikke å bekrefte eller avkrefte at dette er den japanske kunden det er snakk om.

– Den største kunden vi hadde i 2018, fant ut at markedsforholdene ble mer utfordrende og at de ikke valgte å satse mer. Elavgift-saken gjorde belastningen i Norge for høy for dem, og de trakk seg ut. De hadde investert sammen med oss i den infrastrukturen vi driver i dag, sier finansdirektør i Kryptovault Sindre Skogvang.

– Det at vi fikk betalt ned den gjelden som vi hadde har gjort situasjonen betydelig enklere for oss, sier han.

I fjor fikk de tilført 150 millioner i egenkapital fra asiatiske Blockseed Ventures.

– Vi gikk ut av 2019 med veldig solid og god balanse, og god utvikling. I dag har vi penger på bok, og er klare for nye utfordringer og nye fruktbare år, sier Skogvang.

Optimistisk til fremtiden

Pettersen sier at det har gått bra så langt i år også.

– Det har gått i pluss. Det er ikke snakk om fantasitall, at det er helt fantastisk, men det går greit. Vi er heldige som er i en bransje som ikke påvirkes direkte av koronasituasjonen. Det er forstyrrende for noen av våre operasjoner, men det slår ikke direkte inn på vår drift, sier han.

De lave strømprisene får positiv effekt for konsernet, ettersom strøm er en svært stor del av deres månedlige utgifter.

– Det er vanskelig å spå hvordan det blir fremover, det kommer an på markedsforhold. Vi er optimistiske med tanke på fremtiden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.