Mens entusiaster og tradisjonelle investorer strides om poenget med og fornuften i å kjøpe kryptovaluta, stiger kursen på den mest kjente kryptovalutaen bitcoin til over 17.000 dollar, og er på full fart mot historiske rekorder.
Bare tirsdag er bitcoin opp nesten seks prosent til oppunder 17.700 dollar, og har steget mer enn 30 prosent siden begynnelsen av november.
Dette er priser som ikke er sett på denne dominerende kryptovalutaen siden begynnelsen av 2018, og prisen er nå om lag 15 prosent under den historiske toppnoteringen på nærmere 20.000 dollar i desember 2017.
Ben Zhou leder derivatbørsen Bybit, og sammenligner bitcoins «spektakulære opptur» med oppgangen i 2017.
– Vi kan godt komme til å se helt minimal motstand frem til bitcoinprisen når sin historiske toppnotering, sier han til bransje-nettstedet Coindesk.
Skrumper inn
Han trekker frem som en viktig forskjell fra den gangen, «tilstrømmingen av institusjonelle penger», altså at det ikke er privatpersoner men større institusjoner og fond som nå handler bitcoin.
– Gapet mellom kryptoverden og tradisjonelle finansielle institusjoner har skrumpet dramatisk. Resultatet er at eksisterende spiller nå synes det er helt fint å handle i dette markedet. Det som får dem til å gjøre det er hvordan koronapandemien, pengepolitikken og den politiske uroen globalt spiller sammen, sier Charles Hayter i kryptodatadistributøren Cryptocompare til CNBC.
Ikke lenger bare entusiaster, men også mange andre investorer har begynt å sammenligne kryptovaluta med tradisjonelt trygge og mindre risikable eiendeler, som gull. Og prisene på kryptovaluta har i stadig større grad begynte å svinge i takt med disse – og motsatt av risikoviljen ellers i markedet.
Ifølge CNBC har det også bidratt positivt at mange av de kjente investorene, som Paul Tudoer Jones og Stanley Druckenmiller har begynt å handle krypto. Også for eksempel den gigantiske fondsforvalteren Fidelity har nå etablert sin egen såkalte trading-desk, for å handle krypto.
- Kan bli forbudt
En som ikke har trua, er den nærmest legendariske hedgefondforvalteren, investoren og milliardæren Ray Dalio.
I en utveksling på meldingstjenesten Twitter, undrer han seg over kryptooppgangen:
-Det kan være noe her jeg ikke skjønner om bitcoin, så jeg blir gjerne rettet på, skriver han:
Dalio ramser opp:
- bitcoin er ikke særlig godt som betalingsmiddel da det er få ting man kan kjøpe med den.
- Den er ikke noe god som formuesplassering, ettersom volatiliteten er stor og i liten grad svinger med prisene på det jeg må kjøpe.
- Den vil bli forbudt av myndighetene dersom den lykkes så godt at den konkurrerer med og truer etablerte valutaer, noe som gjør den for farlig å bruke.
- Han ser ikke for seg at sentralbankene, store institusjonelle investorer, næringslivet eller flernasjonale bedrifter vil komme til å bruke den.
– Hvis jeg tar feil om dette, vil jeg gladelig bli korrigert. Tusen takk, avslutter han.
Dalio er grunnlegger av Bridgewater Associates, som i 2013 var det største hedgefondet i verden. Han er anslått å ha en formue på 15,5 milliarder dollar, og er på plass nummer 119 på Bloombergs milliardærkåring. Dalio har publisert flere bestselgende bøker, blant annet om gjeldskrisen i USA.
Det er særlig kjøpere i Nord-Amerika som driver bitcoinprisene oppover, men volumene har vært relativt lave.
Det kan endre seg i november, der den ledende handelsplattformen B2C2 melder om at volum i første halvdel av måneden som var like stort som hele oktober.
Også andre kryptovalutaer følger med i oppgangen, påpeker Coindesk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.