Det var i sommer at Bitcoins Norge meldte om at plattformen de brukte var blitt hacket, og at sjef og daglig leder Ole-André Torjussen ikke hadde noe annet valg enn å selge unna midlene for å unngå tap.

I ettertid har Bitcoins Norge-kunder fått utbetalt erstatning av selskapet, men ikke for kursen som forelå dagen før tvangssalget. 30. juni var kryptovalutaen verdt 11.285 dollar per stykk. Bitcoins Norge la først 1. mai til grunn, da kursen var under halvparten av dette, men har i ettertid utbetalt erstatning til en pris på 9500 dollar.

Derfor har 127 av de rammede valgt å gå til søksmål for å få dekket det de anslår som samlet tap dersom 30. juni legges til grunn, samt forsinkelsesrenter og andre omtvistede krav.

Kravet kan bli større

Til nå er allerede utbetalt om lag 4,5 millioner kroner i erstatning fra kryptoselskapet i to omganger. Det har også vært forsøk på å bli enige om en sum ved forlik, uten hell.

Det er noe usikkerhet knyttet til størrelsen på kravene, ettersom Bitcoins Norge ikke har utgitt noen oversikt over hvor stor beholdning hver enkelt satt på. «Flere kunder har derfor basert sine krav på bankutskrifter, hvor de har regnet ut hvilken mengde kryptovaluta de eide, eller på sin egen hukommelse», står det i stevningen.

Advokat Erling Løken Andersen fra advokatfirmaet Berngaard tror antallet som går til sak kan øke, og dermed også det totale kravet.

– Jeg tror følelsen blant klientene er at de gleder seg til å få prøvet saken for retten, skriver han i en melding til DN.

Torjussens advokat Kim Svenheim fra Hammervoll Pind opplyser om at han ikke kjente til stevningen, og at han ikke vil gi en kommentar før han har fått lest den. Det har ikke lyktes DN å komme i kontakt med Torjussen.

Tvisten mellom selskapet, som driftes og eies av Torjussen, og de tidligere kundene har tatt flere vendinger.

Først ble han mistenkt for å ha løyet om at plattformen de benytter seg av gjennom en tredjepart ble utsatt for hacking. Deretter er det blitt stilt spørsmål om hvorfor han solgte, og ikke heller tok midlene av nettet og la dem i en såkalt «kald lommebok».

Etterforskes av Økokrim

Økokrim begynte å etterforske saken i oktober 2019, etter at tidligere kunder anmeldte Torjussen. De har tatt ut siktelse mot den daglige lederen for grovt underslag.

I et standardsvar til kunder som henvender seg til ham, skriver Torjussen at han «forstår frustrasjonen og jobber hardt for å få full oversikt slik at all info som kommer ut er 100 % korrekt og ikke åpen for spekulasjoner».

Da han lot seg intervjue av bransjenettstedet Kryptografen i fjor sommer, avviste Torjussen at han hadde beholdt pengene selv, altså gjennomført en «exit scam»:

– Jeg kan garantere at dette ikke er noen form for «exit-scam». Jeg tar hele situasjonen veldig tungt og jobber hardt for å kunne hjelpe kundene ut på best mulig måte. Jeg har et sterkt ønske om å drive Bitcoins Norge videre, uttalte han da til Kryptografen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.