Mandag kveld fikk Bitcoins Norges kunder en sjokk-epost der selskapet varslet at det stanser all handel og selger unna kundenes kryptovaluta etter det som beskrives som avanserte dataangrep.

Det førte til at en beslutning om å selge all tilgjengelig kryptovaluta ble gjort 30. juni, som følge av at styret i Bitcoins Norge hadde vært informert om at Alphapoint Corporation, leverandøren av selskapets handels- og teknologiplattform, hadde blitt utsatt for flere alvorlige dataangrep - uten at selskapet selv har bekreftet dette.

Ble hacker-utsatt

Tirsdag skriver derimot pr-rådgiver Layla Tabatabaie i en epost til DN at Alphapoint ble utsatt for såkalt phising, som betyr at noen har forsøkt å stjele innloggingsinfo fra kundene.

Tabatabaie jobber i selskapet Wachsman, Alphapoints mediebyrå.

– Vi har minimert skadene, skriver hun i e-posten, og legger til at selskapet er forsikret.

DN har sendt en rekke spørsmål til Alphapoint, foruten bekreftelsen på at dataangrep har funnet sted. Spørsmål om hvorvidt Bitcoins Norways-kunders verdier har gått tapt, om andre kryptoplattformer er rammet, eller om selskapets forsikring vil dekke disse tapene, er ikke besvart.

Ifølge meldingen som ble sendt ut av Bitcoins Norge-sjef Ole André Torjussen mandag kveld, skal selskapet ha blitt varslet om angrepet mot Alphapoint allerede 7. mai, men skal ha blitt beroliget av at FBI og annet politi var på saken, samt at Alphapoint har forsikring.

– Vi kan verken bekrefte eller avkrefte saker vi jobber med, sier FBIs talsperson Shayne Buchwald til DN tirsdag kveld.

Hun bekrefter at kryptorelaterte saker er generelt noe de blir bedt om å bistå med.

Endret dato

Tirsdag kveld ble datoen rettet til 1. mai.

– Etter korrespondanse med Alpha Point Corporation er vi blitt gjort oppmerksomme på at datoen for sikkerhetsbruddet hos Alpha Point var 1. mai, og ikke 7. mai slik vi har opplyst. Denne endringen medfører ikke endringer for våre kunder. Bitcoins Norges kunder får pengene sine neste uke, skriver selskapet på sin Facebook-profil.

I sin tredje oppdatering for dagen, skriver Bitcoins Norge:

«Totalt forsvant kryptovaluta til en verdi av 500.000 dollar den 1. mai, som følge av datainnbrudd på systemene til vår underleverandør Alpha Point Corporation. Dette beløpet utgjør kun en liten andel av den totale beholdningen til Bitcons Norges kunder. Vi jobber nå videre med mulighetene for å oppnå forsikringsdekning for tap kundene våre har hatt ut over beholdningen den 1. mai».

Kort tid etter angrepet opplyste AlphaPoint overfor styret at de hadde forsikringsordninger som ville dekke tapet som selskapet var blitt utsatt for, heter det i oppdateringen.

«Styret ble følgelig overbevist om å ikke offentliggjøre informasjon om dataangrepet på daværende tidspunkt», skriver selskapet.

1. mai var kursen for én bitcoin 5349 dollar. Onsdag morgen handles bitcoin til 11.489 dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.