I flere uker har kryptobørsen Bitcoins Norge lagt ut meldinger på sin Facebook-side om tekniske problemer i forbindelse med oppdatering av programvare og sikkerhetsfunksjoner. Mandag kveld slapp selskapet den store bomben. En av Norges største kryptobørser, som selv oppgir å ha 25.000 nordmenn som kunder, hevder å ha blitt hacket.

Ifølge Bitcoins Norge er leverandøren av selskapets handelsplattform, AlphaPoint, blitt utsatt for «flere avanserte dataangrep». Den norske børsen ble varslet om angrepet den 7. mai, men det var først denne uken at handelen på plattformen ble stoppet. Samtidig varslet Bitcoins Norge at kundenes kryptobeholdning vil bli tvangssolgt for å sikre verdier.

På Facebook og kryptoforum fortviler kunder som nå frykter at de vil gå på store tap. Flere spør seg om tapet vil bli dekket av børsens forsikringsselskap. For ifjor vinter reklamerte Bitcoins Norge med at kryptobørsen var forsikret mot hacking hos If skadeforsikring.

Gründer og daglig leder i Bitcoins Norge, Ole-Andre Torjussen, har ikke besvart DNs henvendelser tirsdag. På Facebook varsler Torjusen at han vil komme med mer informasjon innen klokken 14.

Dekker ikke tap på spekulasjon

Også i sjokkmeldingen som ble publisert på kryptobørsens Facebook-side mandag kveld ble det snakket om forsikringer.

– Vi vil følge opp krav overfor både Bitcoins Norges forsikringsselskap samt også AlphaPoint og deres forsikringsselskap. Eventuelle utbetalinger herfra vil også bli utbetalt til kundene, skrev kryptobørsen til sine kunder.

Men Bitcoins Norges forsikringsselskap, If, avviser at forsikringen dekker eventuelle tap på børskundenes Bitcoin-posisjoner.

– Forsikringen dekker ikke finansielle tap på spekulasjon i et marked eller tap på grunn av feil i en Bitcoin-transaksjon. Det er viktig at det ikke blir åpnet for misforståelser rundt dette, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If til DN.

Han forteller at kryptobørsen har en datakriminalitets-forsikring hos If.

– Det er ikke bare Bitcoins Norge som har markedsført dette litt feil og gitt inntrykk av at selve transaksjonen og investeringen også er forsikret. Det er det ikke, sier if-direktøren.

Dekker i hovedsak bedriften

I 2018 tok forsikringsselskapet kontakt med ulike kryptoaktører, deriblant Bitcoins Norge, og ba selskapene om å endre markedsføringen.

– Vi var i dialog med våre kunder for å presisere hva forsikringen dekker, og sørge for at det ikke ble gitt feil informasjon, sier Berge

– Det er en forsikring som i hovedsak dekker bedriften, altså bistand ved cyberangrep og gjenoppretting av systemer, samt økonomiske tap opp til et visst nivå, legger If-direktøren til.

– Men den dekker uansett ikke tap kunden måtte få på en spekulasjon i et marked, sier Berge.

Han påpeker at siden det er en leverandør av Bitcoins Norge, AlphaPoint, som angivelig er blitt hacket, er det trolig dette selskapets forsikring som først kommer til anvendelse.

– Under visse forutsetninger kan også tap påført børsens kunder bli dekket dersom tapet er en konsekvens av en kriminell handling, men her vil det også være en beløpsgrense, sier Berge.

Han forteller at dekningen av økonomiske tap som standard er begrenset til én million kroner i den aktuelle forsikringen, men at noen kunder tegner seg for utvidet dekning.

Kontaktet if mandag

Informasjonsdirektør Jon Berge i If forteller at et av de viktigste elementene i forsikringen er bistand ved cyberangrep.

– I en slik situasjon som dette skal vi som regel rykke ut å bistå med kompetanse, hjelpe til med å gjenopprette systemer, og få bedriften i normal drift igjen, sier Berge.

– Har Bitcoins Norge kontaktet If for å be om slik bistand?

– Jeg har fått opplyst at de kontaktet oss i løpet av gårsdagen, sier Berge tirsdag morgen etter å først ha opplyst at det ikke hadde vært noen kontakt.

– Selskapet sier at det ble varslet om angrepet den 7. mai. Ville det ha vært normalt å kontakte forsikringsselskapet i en slik situasjon?

– Det kan jo hende at de vurderer at de har god ekspertise selv. Men det er vanlig selskap som har en slik forsikring hos oss kontakter oss raskt for å få den bistanden de har krav på, sier Berge

Bitcoin-kursen stuper

Mens kundene av den norske kryptobørsen er usikre på hva som har skjedd med sine investeringer, raser markedskursen på Bitcoin. Like etter klokken 9 er Bitcoin-kursen ned 7,3 prosent. Det betyr at kursen har falt over 24 prosent fra en kortsiktig topp den 26. juni.

Bitcoins Norge varslet mandag kveld sine kunder om at selskapet vil tvangsselge kundenes kryptobeholdninger for å sikre verdier.

– Bitcoins Norge selger tilgjengelig kryptovaluta som forvaltes gjennom selskapets plattform så raskt som praktisk mulig, skrev kryptobørsen.

I den samme meldingen skrev Bitcoins Norge at børsens samlede erstatningsansvar er begrenset til kundenes opprinnelige valutainnskudd. Eventuell gevinst dekkes ikke. Det kan bety store penger for kundene siden Bitcoin-kursen har steget over 155 prosent hittil i år, og 1.400 prosent siste tre år.

På Facebook skriver Bitcoins Norge-gründer Ole-Andre Torjussen at kundenes innskudd per 7. mai er sikret, men siden den gang har Bitcoin-kursen steget 76 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.