Etter å i flere uker ha meldt om tekniske problemer og programvareoppdateringer, slapp kryptobørsen Bitcoins Norge mandag kveld den store bomben. Børsen, som selv oppgir å ha 25.000 nordmenn som kunder, opplyste at handelssystemet var hacket og at kryptovaluta hadde forsvunnet.

Neste dag kunne Bitcoins Norge forteller at kryptovaluta til en verdi av 4,3 millioner kroner er blitt stjålet. Samtidig kunngjorde børsen at alle tilgjengelige bitcoins er blitt tvangssolgt for å sikre verdier.

Sjokkerte kunder gir på Facebook-sidene til Bitcoins Norge uttrykk for frustrasjon og forvirring knyttet til informasjonen fra kryptobørsen.

Hvis angrepet var i begynnelsen av mai, hvorfor gjorde de ikke noe før? Hvis de stjålne bitcoins kun utgjør «en liten andel» av børsens totale beholdning hvorfor var det nødvendig å tvangsselge alt? Hvordan ble tyveriet gjennomført? Dette er noen av spørsmålene som stilles under oppdateringen som Bitcoins Norge-sjef Ole-André Torjussen la ut tirsdag.

Torjussen besvarte onsdag ikke DNs henvendelser på epost og sms.

Går glipp av 50.000 per bitcoin

Det som skaper største harme blant kundene er imidlertid at Bitcoins Norge kun vil betale tilbake verdien av investeringen den 1. mai, selv om kryptovalutaen ble solgt til markedskurser i begynnelsen av juli. Fra 1. mai til 3. juli steg bitcoin-kursen hele 114 prosent i verdi.

– Så dere har altså tvangssolgt bitcoins for sånn cirka dobbel verdi og gir halvparten av dagens verdi tilbake til kundene. Kan umulig være lovlig, skriver Lasse Sanderud på Facebook-sidene til Bitcoins Norge.

– Vi bør vel få den verdien på våre bitcoins som dere har solgt den for. Dette høres ikke bra ut, skriver Roy Søraa i den samme tråden.

De har begge godkjent at DN siterer meldingene.

I den aktuelle perioden har bitcoin-kursen steget fra 5350 dollar per stykk til 11.285 dollar per stykk. Det betyr at Bitcoins Norge-kundene risikerer å gå glipp av drøyt 50.000 kroner i gevinst per bitcoin, dersom kursen den 1. mai legges til grunn for tilbakebetalingen.

Taper på endret dato

I sin første offentlige uttalelse tirsdag sa Bitcoins Norge-gründer Ole-André Torjussen at kundene ville få tilbakebetalt pengene sine i løpet av neste uke, og at de da vil få utbetalt verdien per 7. mai.

Senere samme dag ble imidlertid denne datoen flyttet til 1. mai etter at samtaler med programvareleverandøren AlphaPoint angivelig avdekket at cyberangrepet fant sted en uke tidligere enn først antatt.

Derfor ble også datoen for verdifastsettelse flyttet en uke bakover.

– Etter salg av all kryptovaluta tilgjengelig på vår handelsplattform, har Bitcoins Norge nå midler tilgjengelig til å kunne tilbakebetale de beløpene våre kunder hadde plassert hos oss per 1. mai i år, skrev Torjussen i en oppdatering onsdag kveld.

Tidligere samme dag sa han at tvangssalget hadde sikret nok penger til å betale ut verdien per 7. mai.

Fra 1. mai til 7. mai steg bitcoin-kursen drøyt 8 prosent, fra 5350 dollar per stykk til 5786 dollar. Det betyr at flyttingen av datoen gjør at kryptobørsens kunder går glipp av en gevinst på ytterligere 3.750 kroner per bitcoin.

Garanterer kun innskuddet

DN har spurt Ole-André Torjussen om hvorfor datoen ble endret og om hvorfor kundene kun får tilbakebetalt verdien den 1. mai, men han har onsdag morgen ikke besvart DNs henvendelser.

– Beslutningen om å selge all tilgjengelig kryptovaluta ble gjort den 30. juni, som følge av at styret i Bitcoins Norge hadde vært informert om at AlphaPoint Corporation, leverandøren av selskapets handels- og teknologiplattform, hadde blitt utsatt for flere alvorlige dataangrep, skrev Torjussen tirsdag.

Til DN opplyste han at kundenes kryptoposisjoner ble tvangssolgt «for å sikre verdier». Ifølge Brønnøysundregistrene er Torjussen selv eneste medlem av kryptobørsens styre.

Ifølge Torjussen er Bitcoins Norges samlede erstatningsansvar overfor den enkelte kunde begrenset til det opprinnelige valutainnskuddet på kundens konto. Siden bitcoin-kursen har steget nær 1.600 prosent de siste tre årene kan det være enorm forskjell på det opprinnelige innskuddet og investeringens verdi i dag.

– Alle våre kunder vil likevel få betalt ut et beløp i norske kroner tilsvarende verdien de hadde i kryptovaluta hos oss den 1. mai. 2019, sa Torjussen tirsdag.

Det er ikke kjent hvor mye penger Bitcoins Norge fikk inn gjennom tvangssalget av bitcoins, eller hva differansen mellom markedskurs og kursen den 1. mai skal brukes til. Både Bitcoins Norge og AlphaPoint opplyser at de håper å få dekket tapene forbundet med selve tyveriet fra sine forsikringsselskaper. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.