Misfornøyde Bitcoins Norge-kunder fortsetter kampen om pengene sine etter at kryptobørsen som eies og drives av Ole-André Torjussen tvangssolgte beholdningen deres. Det er 130 personer som står bak kravet, som er estimert til 17 millioner kroner.
Nå frykter kundene at pengene er borte.
«Internt i klientgruppen er det økende uro for at Bitcoins Norge-saken utvikler seg til å bli en såkalt 'exit scam'», heter det i et lengre notat fra Berngaard advokatfirma, som er hyret av en større gruppe Bitcoins Norge-kunder. Der beskrives en «exit scam» som en kryptovaluta-aktør som ikke lenger gjennomfører ordre, men fortsetter å motta betaling. Til slutt flykter bakmennene, «gjerne til skatteparadiser». I notatet sammenlignes Bitcoins Norge med flere kjente eksempler på slike svindler.
Avviste frykten
Advokat Lasse Ødegaard fra Berngaard advokatfirma bekrefter overfor DN at klientene er redde for ikke å få den tapte gevinsten tilbake fra Bitcoins Norge og Ole-André Torjussen.
– Ja, det er et av alternativene som er aktuelle. Vi vil ikke anklage ham for det før vi har konkrete holdepunkter, og vi har ikke noe innsyn i selskapets transaksjoner. Men vi finner ikke hans forklaring troverdig, sier Ødegaard.
Dersom det er snakk om en slik svindel, påpeker advokaten at pengene mest sannsynlig er tapt. Forrige uke skrev DN om hvordan et milliontap i 2018 sved av nesten hele egenkapitalen til kryptobørsen.
Bitcoins Norge-eier Ole-André Torjussen har ikke besvart DNs henvendelser i helgen. Han kommenterte saken i et intervju med kryptonettstedet Kryptografen i sommer:
– Jeg kan garantere at dette ikke er noen form for «exit scam». Jeg tar hele situasjonen veldig tungt og jobber hardt for å kunne hjelpe kundene ut på best mulig måte. Jeg har et sterkt ønske om å drive Bitcoins Norge videre.
Bitcoins Norge-sjefen uttalte at han var i ferd med å gjennomgå hver kundekonto, og sørge for at «kunden blir så rettferdig behandlet som overhodet mulig».
«Unødvendig tvangssalg»
Kundene har begynt å få noe av midlene tilbakebetalt, men er bare lovet verdiene de satt med 1. mai, da angrepet mot Bitcoins Norge-underleverandøren Alphapoint ble kjent. Siden mer enn doblet bitcoin-kursen seg og nådde over 11.000 dollar da tvangssalget skjedde i begynnelsen av juli.
Advokatene er kritiske til tvangssalget, og mener det kan reises spørsmål ved om brukervilkårene, som ifølge dem kan anses som «overraskende og urimelige» for kundene, er lovlige. I tillegg mener advokatene at et tvangssalg slett ikke var nødvendig.
«Fra et teknologisk perspektiv er det imidlertid ikke nødvendig å selge kundenes kryptoportefølje for å unngå tap», heter det. I stedet mener de at kundenes verdier raskt kunne blitt sikret ved å flytte dem til andre såkalte kalde lommebøker, en slags konto for oppbevaring av kryptovaluta som ikke er koblet til internett.
«På bakgrunn av det ovennevnte fremstår Bitcoins Norge sin forklaring om sikkerhetshull i Alphapoint sin teknologiske plattform som forklaring på tvangssalget som hul og oppkonstruert. Tvangssalget var ikke nødvendig fra et sikkerhetsmessig perspektiv, men virker motivert av økonomiske incentiver», konkluderer advokatkontoret.
Ole-André Torjussen har tidligere skrevet at avgjørelsen om tvangssalg ble tatt 30. juni. På spørsmål om hvorfor ikke kundene kan få utbetalt verdien tilsvarende det deres bitcoin ble solgt for, har han svart:
– Bitcoins Norges samlede erstatningsansvar overfor den enkelte kunde er begrenset til det opprinnelige valutainnskuddet på kundens konto. Dette går klart frem av vilkårene for å handle på vår plattform, som kundene har godtatt.
Kronebeløpet 1. mai er dessuten «mer enn det vi har erstatningsansvar for», ifølge ham. Han har lovet flere betalinger enn dem som er gjort så langt.
– Vi kan bekrefte og garantere at en utbetaling nummer to kommer til å skje og at alle kunder får en høyere erstatning enn kursen var 1. mai, skrev Torjussen.
Programvareleverandøren Alphapoint har gått ut og sagt at de ville betale kompensasjon til Bitcoins Norge, men det er uklart hvor stort dette beløpet er.
«Utelukker ikke noe ulovlig»
Gruppen av Bitcoins Norge-kunder har vært i kontakt med Økokrim, som hverken vil bekrefte eller avkrefte om politiet ser på saken.
Advokatene anbefaler kundegruppen å anmelde saken til Økokrim.
– Vi kan ikke utelukke at det har skjedd noe ulovlig, når vi ikke ser logikk eller grunnlag for å handle på den måten som er gjort, sier Ødegaard.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.