Kunder av det norske kryptovalutahandelsselskapet Bitcoins Norge, som ledes av Ole-Andre Torjussen, mottok mandag en dramatisk melding:

«All handel på plattformen stanses umiddelbart og inntil vi har full trygghet for at plattformen er sikker. Bitcoins Norge selger tilgjengelig kryptovaluta som forvaltes gjennom selskapets plattform så raskt som praktisk mulig».

DN har ikke lykkes i å få tak i Torjussen, og har dermed ikke fått bekreftet at det er han som har sendt ut meldingen. Eposter til ham gir automatisk epostsvar om at han er på sommerferie.

Torjussens private Facebook-profil ble slettet sent mandag kveld.

DN har imidlertid fått bekreftet fra flere av handelsselskapets kunder at de har mottatt meldingen, som også diskuteres på nettfora for bitcoin-interesserte nordmenn, der flere rapporterer at de har fått meldingen og at de ikke får handlet i løsningen.

Flere brukere skriver at de er usikre på hvem som egentlig står bak, og om dette er et meget sofistikert phishingforsøk, særlig ettersom det bes om at kundene fyller inn bankkontonummer og fødselsnummer i et Google Docs-skjema som ligger ved meldingen, samt at kundene gis en frist på fire timer å motsette seg salg av deres kryptovaluta.

Meldingen er også lagt ut på Bitcoins Norge sin offisielle Facebook-side mandag ettermiddag.

Ifølge egne nettsider har over 25.000 nordmenn brukt plattformen siden 2013.

7. mai

Ifølge meldingen har AlphaPoint Corporation, som har levert Bitcoins Norges handelsplattform vært utsatt for «flere avanserte dataangrep».

AlphaPoint har ikke besvart DNs henvendelser mandag kveld.

Det heter videre at allerede Bitcoins Norge allerede 7. mai ble varslet om angrep mot AlphaPoint, men ble beroliget av at FBI og annet politi var på saken, samt at Alphapoint hadde forsikring.

«Som følge av etterforskningen som pågår har AlphaPoint vært tilbakeholden med informasjon, og har anbefalt oss å avvente situasjonen. I samråd med AlphaPoint valgte vi derfor i første omgang å se an hvordan saken utviklet seg», heter det i eposten, som bærer Torjussens signatur. Men det legges så til:

«Det har imidlertid nylig fremkommet opplysninger om fortsatte sikkerhetshull i AlphaPoints teknologi, samt at det også har oppstått usikkerhet om AlphaPoint og deres forsikringsselskap vil være i stand til å dekke kundenes krav fullt ut. Disse nye opplysningene gjør at Bitcoins Norge ikke lengre anser det forsvarlig å fortsette å avvente utviklingen i AlphaPoint».

DN har vært i kontakt med Tom Henning Flomark som er kunde hos Bitcoins Norge.

– Dette er ikke greit i det hele tatt. Jeg har prøvd å ta mine coins i tre uker og det har ikke gått. Da jeg fikk mailen holdt jeg på å tørne. De vil at man skal ut coins med verdien fra 7. mai og den kursen er mye lavere, sier Flomark.

– Jeg har investert i to år, så da jeg fikk denne mailen, fikk jeg bare helt bakoversveis.

En annen kunde som DN har vært i kontakt med er svært preget av hendelsen.

– Jeg har mistet alle sparepengene mine og er i veldig dårlig form for øyeblikket, sier han.

«Ekstraordinær situasjon»

Ifølge meldingen som kundene har mottatt, kaller Torjussen situasjonen «ekstraordinær, og «helt utenfor» Bitcoins Norges kontroll.

– Gjennom seks år har jeg jobbet med bitcoinsnorway.com for å etablere en trygg handelsplattform for kryptovaluta for oss nordmenn, og vi valgte å inngå kontrakt med AlphaPoint på leveranse av handelsplattform fordi de er ansett som en av de mest anerkjente leverandørene som finnes i markedet. Jeg tør be om forståelse for at dette er en situasjon som står utenfor både min og selskapets kontroll, og garanterer dere kunder at jeg vil gjør alt jeg kan for å løse situasjonen på en måte som ivaretar dere, heter det.

Ifølge eposten vil kundene få utbetalt det de hadde i norske kroner tilsvarende kryptovalutabeholdningen 7. mai. Den dagen sto bitcoinkursen i 5786 dollar – og har steget 76,7 prosent til 10.223 dollar i dag. Ifølge kundevilkårene, er selskapets samlede erstatningsansvar overfor hver kunde begrenset til det opprinnelige valutainnskuddet.

«Vi vil følge opp krav overfor både Bitcoins Norges forsikringsselskap samt også AlphaPoint og deres forsikringsselskap. Eventuelle utbetalinger herfra vil også bli utbetalt til kundene. Kunder som eventuelt måtte ha innvendinger mot at deres kryptovaluta selges må varsle Bitcoins Norge på skjema innen 4 timer etter dette brevet er mottatt», heter det videre i meldingen kundene har mottatt.

– Vil drive videre

Allerede i 2012, før noen knapt hadde hørt om bitcoin og kryptovaluta, startet Stavanger-mannen Ole-Andre Torjussen selskapet Bitcoins Norge. I 2017 endte han med et resultat før skatt på 3,6 millioner kroner.

Gjennom Bitcoins Norge eier og driver Torjussen den norske kryptovalutabørsen Bitcoins Norway. Her kan man kjøpe og selge kryptovalutaene Bitcoin, Bitcoin Cash og Litecoin.

«Jeg har svært lyst til å drive bitcoinsnorway.com videre, og sørge for at alle dere kryptoentusiaster kan handle på en plattform som er trygg og solid. De neste ukene vil jeg derfor jobbe intenst med å løse software-problematikken som nå foreligger», skriver Torjussen mandag, ifølge meldingen til kundene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.