Tømreren og Stavanger-mannen Ole-André Torjussen (36) er mannen bak Bitcoins Norge, det som var en av landets første bitcoinbørser. I toppåret 2017 tjente selskapet bak børsen 3,6 millioner kroner før skatt.

To år senere skjedde det som ikke bør skje. Børsens handelsplattform ble utsatt for hacking. I et varsel fra selskapet mottok kundene sjokkbeskjeden om at det stanser all handel og selger kundenes kryptovaluta etter «avanserte dataangrep» mot underleverandøren Alphapoint.

Kryptovaluta til en verdi av flere millioner kroner var stjålet, meldte Bitcoins Norge.

Så startet en innbitt konflikt mellom selskapet og kundene med stevninger, forlik og etterforskning fra Økokrim.

Ferske ligningstall viser at Torjussen tredoblet inntekten sin dette året.

Svarer ikke på inntekt

I ligningsåret 2019 står Ole-André Torjussen oppført med en inntekt på 1,99 millioner kroner. Det er ganske nøyaktig en tredobling fra året før da inntekten var ligningsført til rundt 663.000 kroner. Begge årene har formuen vært null.

Regnskapet til Bitcoins Norge viser imidlertid at lønnskostnadene i 2019 var på 400.000 kroner og at det var sysselsatt ett årsverk dette året. Torjussen er styreleder og daglig leder. Året før var lønnskostnadene på 1,6 millioner kroner.

Sliter du med å skjønne krypto-begrepene? Da bør du se denne videoen
Selv krypto-noviser vet at kryptovalutaen har satt ny rekord, men hva er FUD, Hodl og svake hender? Her er fem begreper du bør har kontroll på nå når kryptomarkedet begynner å ta av.
03:08
Publisert:

DN har forsøkt å komme i kontakt med Torjussen. Han la på røret da DNs journalist presenterte seg selv og har ikke besvart tekstmeldinger. Han har blant annet fått spørsmål om han kan forklare inntektsøkningen fra 2018 til 2019.

Saksøkte for ti mill.

Blant det som fikk de tidligere kundene i Bitcoins Norge til å rase var at de først kun ble forespeilet at de ville få tilbakebetalt verdiene av sine bitcoin per begynnelsen av mai 2019 da kursen var omtrent halvparten av det den var da de ble varslet om dataangrepet 1. juli samme år. Flere kunder krevde pengene tilbake.

Torjussen har siden midten av juli i fjor imidlertid fremholdt at kundene skulle få en ytterligere utbetaling i tillegg til verdiene fra 1. mai.

Noen kunder inngikk forlik, men ved årsskiftet bestemte likevel flere tidligere kunder seg for å saksøke Torjussen for ti millioner kroner.

Partene har vært uenige om hvilken dato og følgelig hvilken kurs man skulle legge til grunn for verdsettelsen av kundenes bitcoin. Det har vært sentralt for hvordan størrelsen på kravet ville se ut.

Vant frem

Under de muntlige forhandlingene i Stavanger tingrett forklarte Torjussen sin versjon av det som har skjedd.

– Rett etter første mai fikk jeg beskjed om at vår leverandør var hacket. Jeg fikk beskjed om det var etterforskning igangsatt av FBI, og at det var dekket av forsikringer, sa han.

Torjussen forklarte videre hvorfor han valgte å stenge ned plattformen og selge kundens kryptovaluta.

– Hovedårsaken var at man ikke hadde kontroll på kundens balanse. Hackere hadde kontroll i systemet som gjorde at regnskapet ikke var korrekt. Det var også feil i systemet som gjorde at jeg ikke kunne stole på systemet, sa han.

Han forklarte også at man den gang tok utgangspunkt i verdien fra 1. mai for å få tilbakebetalt så fort som mulig. Torjussen vant frem i de muntlige forhandlingene i retten mot sine tidligere kunder. Hans personlige konto ble ikke frosset, og saksøkerne måtte betale saksomkostningene hans.

Siktet av Økokrim

DN har tidligere skrevet at Økokrim begynte å etterforske saken i oktober 2019 etter at de tidligere kundene anmeldte Torjussen. Økokrim har også tatt ut siktelse mot Torjussen for grovt underslag. Han har stilt seg uforstående til siktelsen. Det har ikke lykkes DN å få en kommentar på status i saken fra Torjussen.

I årsregnskapet for 2019 omtaler Bitcoins Norge hackerangrepet. Der fremkommer det at totalt 700.000 dollar i kundemidler forsvant fra Bitcoins Norge as.

Det fremkommer videre at selskapet har en pågående forsikringssak mot leverandøren Alphapoint da forliket fra Alphapoint ikke ble akseptert av Bitcoins Norge. I 2020 skal Alphapoint ha startet med tilbakebetaling av midler til klientkonto hos Bitcoins Norges advokat, ifølge årsregnskapet.

Økokrim har ikke besvart DNs henvendelse tirsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.